Neste steg 4 – Mennesket

Sesongavslutning

Neste steg 4 – Mennesket

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 30. april kl. 19.30

Gullserien | Sølvserie I
Legg til i kalender 2020-04-30 19:30:00 2020-04-30 22:30:00 Europe/Oslo Neste steg 4 – Mennesket Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Edward Gardner har fire kor, orgel og et stort orkester til rådighet når han avrunder sesongen med et av den klassiske musikkens mest kjente tema og et av John Adams nøkkelverk. Samtidig som musikken innbyr til refleksjon, vil forskerne undre sammen med oss.

Innledningen til Also sprach Zarathustra er en av de mest gjenkjennelige i den klassiske musikken, fra den nesten ikke hørbare klangen i dypet av orkesteret til majestetiske trompeter og pauker. Musikken, som er inspirert av Friedrich Nietzches bok av samme navn, får oss til å reflektere over universets opprinnelse, Gud, mennesket og vår eksistens. Slik talte Zarathustra er den boken hvor Nietzsche  introduserer begrepet «overmennesket» – et uttrykk for Nietzsches tro på menneskets iboende metafysiske kraft, et menneske som er forpliktet til å skape seg sin egen mening, sin egen sannhet, sin egen  verden.

Hva det vil si å være menneske vil også kveldens foredragsholdere fra Universitetet vil snakke om. De tar oss med på en reise 100.000 år tilbake i tiden, og til Blombos-hulen ved Cape Town i Sør-Afrika.

Neste steg-serien og sesongen avrundes med et av den amerikanske komponisten og humanisten John Adams tidlige verk, Harmonium, en av hans nøkkelkomposisjoner som nesten kan beskrives som en  korsymfoni med den menneskelige stemme i fokus. Verket er basert på tre visjonære dikt av John Donne og Emily Dickinson, og beveger seg i harmoniske blokker fram mot en ekstatisk finale.

Konserten arrangeres med generøs støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen.

Vil du vite mer?
Neste steg

 

Om fotografiene

Det sies at dirigenten har fordelen av å ikke se publikum. I årets sesong vil vi derimot vise fram og feire nettopp tilhørerne.

Gjennom sesongprogrammet og sesongen skal vi møte ansikter som lytter, kontemplerer og gleder seg over musikken. Faste abonnenter og nye konsertgjengere, fotografert i Grieghallen
like før en ny konsert.

Vi i Bergen Filharmoniske Orkester er utrolig takknemlige for og glade i vårt publikum. Dette sesongprogrammet er dedisert dere alle. Foto: Lars Svenkerud.