Neste steg 3 – Klima

Presenteres i samarbeid med Borealis – en festival for eksperimentell musikk

Neste steg 3 – Klima

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 5. mars kl. 19.30

Gullserien | Sølvserie I
Legg til i kalender 2020-03-05 19:30:00 2020-03-05 22:30:00 Europe/Oslo Neste steg 3 – Klima Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Klimaendringene er vår tids største utfordring og er et tema som mobiliserer politikere, forskere, kunstnere, og folk flest. 

Konserten byr på engasjerte forskere og kunstnere som er opptatt av forholdet mellom mennesket, naturen og våre omgivelser.

MANMADE er en saxofonkonsert av Marius Neset, hvor form og oppbygging er inspirert av tidens klimaendringer. Musikken har, sier Neset, «sitt utspring i fraser fra egne improviserte stykker og soloer som har blitt til gjennom årenes løp».

«Woven Fingerprints er skrevet for Ellen Ugelvik og Andreas Ulvo og deres egne fingeravtrykk er veldig tilstede», skriver Therese Birkelund Ulvo om sitt nye verk. Hun sier videre: «Vi legger igjen spor hele tiden - musikalske spor, spor i snøen, spor i kroppen, og klimaet legger igjen spor i naturen, spor som vil kunne ligge der i svært lang tid. Spor av krise».

La valse er et uttrykk for Maurice Ravels fascinasjon av valsen som form. I ettertid har man lurt på hva Ravel selv la i stykket – var det en hyllest til Johann Strauss II og den wienerske tradisjonen eller var det en samfunnskritikk?

Ravel så på balletten Daphnis et Chlóe som sitt viktigste verk og arrangerte senere to orkestersuiter. Den andre suiten begynner ved daggry, naturen våkner – fuglene synger og musikken varmes opp av solstrålene. Daphnis våkner og treffer Chlóe. Dagen begynner.

Konserten presenteres i samarbeid med Borealis – en festival for eksperimentell musikk. Bestillingsverket er en del av Music Norways KUPP-prosjekt, et talentprogram for norske komponister under 35 år. Konserten arrangeres med generøs støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB.

Vil du vite mer?
Neste steg

KOMMENDE KONSERTER I NESTE STEG-SERIEN

Neste steg 4 – Mennesket
Torsdag 30. april 2020 kl. 19.30 i Grieghallen.

 

Etter konserten:

Stein Urheim & Jørgen Træen – Krympende klode

21.30–22.30
Grieghallen, Foajeen

"Krympende klode" er et nytt samarbeid mellom to internasjonalt anerkjente bergensmusikere – musikkprodusent Jørgen Træen, som har jobbet med navn som Susanne Sundfør, Thea Hjelmeland og Jazkamer, og den originale og evig oppfinnsomme gitaristen Stein Urheim. Sammen utforsker de det musikalske spillerommet mellom analoge synthesizere og strengeinstrumenter, gjennom en rekke nye hybridinstrumenter som de selv lager. De to lar seg inspirere av alt fra modulære synther og tape looper, til eksperimentene til den amerikanske instrumentbyggeren Harry Partch og en av pionerene innen elektronisk musikk Raymond Scott. Inspirasjonen resulterer i ny musikk som skapes gjennom en kollisjon mellom spenningsstyrte svingninger og strengevibrasjoner. De henter frem sine personlige samlinger av synther og strengeinstrumenter fra hele verden, og lar rommet mellom det elektroniske og analoge krympe. Sammen fyller de Foajeen i Grieghallen med hjemmesnekrede installasjoner satt sammen av ulike instrumenter, og inviterer publikum inn i deres nyskapte lydverden under Borealis.

Mikrotonal gitar, langeleik, guqin, tanbur, lap steel, charango, fløyter, munnspill, elektronikk, samples – Stein Urheim 
Modulær synth, synth, test oscillator, tape loops, platespiller, kassett – Jørgen Træen