Beethoven 250 – Kammerkonsert

Presenteres i samarbeid med Bergen Nasjonale Opera

Beethoven 250 – Kammerkonsert

Universitetsaulaen

Kjøp billett

onsdag 11. mars kl. 19.30

Legg til i kalender 2020-03-11 19:30:00 2020-03-11 22:30:00 Europe/Oslo Beethoven 250 – Kammerkonsert Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Beethovens første symfoni, inspirert av både Mozart og Haydn, ouverturen til hans eneste opera og sanger som er mer ukjente perler i Beethovens produksjon, fremført av tre unge sangere. 

Den 25 år gamle Beethoven fikk demonstrert sitt store talent i sin første symfoni. Selv om han holder seg innenfor rammene til den tradisjonelle symfoniske arven etter Haydn og Mozart, er hans storhet og originalitet tilstede allerede i åpningstaktene av hans første symfoni. Beethoven risset seg inn for alltid i musikkhistorien med Eroica-symfonien og Skjebnesymfonien, men det var her, med C-dur-symfonien, det hele startet.

Konserten innledes med hans ouverture nr. 1 til operaen Leonore (Fidelio). Han skrev faktisk fire versjoner, og den vi får høre i kveld ble komponert to år etter operapremieren.

Selv om Beethoven skrev rundt åtti sanger, er de ikke spesielt godt kjent, og i kveld får vi høre et variert utvalg. I bassarien Prüfung des Küssens møter vi en ung mann som mener at kyssing ikke kan forbys, selv om moren sier det er en synd, mens arien Soll ein Schuh nicht drucken er hentet fra et syngespill. Tersetten ble godt mottatt i sin tid og har likhetstrekk med trioen i oratoriet Kristus på Oljeberget (framføres 2. og 3. april).

VARM OPP TIL KONSERTEN MED BERGENPHILIVE.NO
Ludwig van Beethoven
Symfoni nr. 3 «Eroica»
Fantasi for piano, sangsolister, kor og orkester
Pianokonsert nr. 1 (utdrag)