Beethoven 250 – Romantisk Bruckner og dramatisk Beethoven

Beethoven 250 – Romantisk Bruckner og dramatisk Beethoven

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 16. januar kl. 19.30

Gullserien | Sølvserie I
Legg til i kalender 2020-01-16 19:30:00 2020-01-16 22:30:00 Europe/Oslo Beethoven 250 – Romantisk Bruckner og dramatisk Beethoven Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Gjennom Thomas Dausgaards tolkning av Bruckners romantiske symfoni tas vi med inn i en forsvunnet eventyrverden, mens legendariske Elisabeth Leonskaja får fram det dramatiske i Beethovens tredje pianokonsert.

Med sin fjerde symfoni fikk Bruckner endelig oppleve suksess. Symfonien tar oss med til en vakker og svunnen verden. Han ga selv verket tilnavnet «Romantiske» ut fra dets beskrivelse av en tilnærmet  Wagnersk eventyrverden med middelalderslott, riddere og jegere i skogkledte enger. 

Beethoven var selv solist da hans tredje pianokonsert ble urframført. Siden han ikke hadde tid til å skrive ut pianonotene, ble han tvunget til å spille etter hukommelsen. Det blir sagt at nettopp denne pianokonserten gjenspeiler Beethovens personlighet – dramatisk, mørk og poetisk.

Konserten ble påbegynt i 1800 og urframført tre år senere, en kritisk periode i hans liv. Han forsto at han ville miste hørselen, og skrev til sine brødre at det bare var musikken som hindret ham i å ta sitt eget
liv.

Kveldens solist, Elisabeth Leonskaja, er en av vår tids store pianister, og går i fotsporene til størrelser som Sviatoslav Richter og Emil Gilels, to andre pianolegender som har opptrådt med vårt orkester.

VARM OPP TIL KONSERTEN MED BERGENPHILIVE.NO
Ludwig van Beethoven
Symfoni nr. 3 «Eroica»
Fantasi for piano, sangsolister, kor og orkester
Pianokonsert nr. 1 (utdrag)