Neste steg 2 – Havet

Grieghallen
Konserten varer i 2 timer inkl. 1 pause på 20 minutter.

 

Tett på i foajeen
Kl. 18.45: Introduksjon om kveldens tema
Etter konserten: Musikalsk nachspiel

Kjøp billett

torsdag 12. desember kl. 19.30

Legg til i kalender 2019-12-12 19:30:00 2019-12-12 22:30:00 Europe/Oslo Neste steg 2 – Havet Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

fredag 13. desember kl. 19.30

Legg til i kalender 2019-12-13 19:30:00 2019-12-13 22:30:00 Europe/Oslo Neste steg 2 – Havet Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Sett fra verdensrommet er jorda en blå planet hvor det meste er dekket av vann. Livet oppsto i havet, og vi menneskene er levende opptatt av og avhengig av havet, samtidig som vi står i fare for å ødelegge det.

Det er i havet de største oppdagelsene fortsatt venter. Hav, vann og tilknyttede myter har inspirert forskere og kunstnere til alle tider. 

Mendelssohns Stille sjø og ønske om god reise, basert på to dikt av Goethe , innleder vår konsertkveld viet havet, en evig kilde til forundring, mystikk, kunnskap og skaperglede.

Vi møter forskere som tar oss med på tur med havstrømmene og forteller om forunderlige fenomen og myldrende liv i havene som omgir oss. Vann og hav var viktig for Richard Wagner. Den store Ring-syklusen begynner bokstavelig talt i vannet og er et sentralt element i Lohengrin, som er basert på middelalderfortellingen om den mytiske svaneknekten som ankommer i en båt trukket av svaner. I Ragnarokk, som Götterdämmerung baserer seg på, går verden under ved å synke i havet.

John Luther Adams’ Grammy- og Pulitzer-vinnende verk Become Ocean utforsker også havet. Verket beskrives som «den vakreste apokalypsen i musikkens historie », og er en utforskning av dybde,  turbulens, stillhet, og endelig, en altomsluttende ro. En reise i klang, som kommer og går, som flo og fjære. Selv sier Adams: «Vi består for det meste av vann og det første livet på jorden kom fra havet. Med nedsmelting av polarisen og økende havnivå, kan vi bli hav fortere enn vi kan forestille oss..».

Eller som Morten Strøksnes skriver i Havboka - «planeten burde ikke hete Jorda. Den burde hete Havet».

Tett på i foajeen: Musikalsk nachspiel med fire harper

Lily Marlene Puusepp, Elen Hydref Wright, Kjersti Vindal og Johannes Wik, harpe

Franz Poenitz (arr. J. Wik) Spukhafte Gavotte
Bernard Andrès La ragazza, utdrag
Carlos Salzedo Chanson dans la nuit
Alan Hovhaness Island of the mysterious Bells, utdrag

Diktlesing ved Ada Amilia Skjensvold, nestleder i Hordaland Natur og Ungdom

Hilde Kvalvaag, forfatter, leser sin egen tekst Mare Incognitum.

 

VIL DU VITE MER?
Neste steg

KOMMENDE KONSERTER I NESTE STEG-SERIEN

Neste steg 3 – Klima
Torsdag 5. mars 2020 kl. 19.30.

Neste steg 4 – Mennesket
Torsdag 30. april 2020 kl. 19.30.

Alle konsertene spilles i Grieghallen.