Beethoven 250 – Dramatikk og eleganse

Beethoven 250 – Dramatikk og eleganse

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 5. desember kl. 19.30

Gullserien | Sølvserie I
Legg til i kalender 2019-12-05 19:30:00 2019-12-05 22:30:00 Europe/Oslo Beethoven 250 – Dramatikk og eleganse Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Beethovens andre pianokonsert ledet fra pianokrakken av Christian Zacharias, omsluttes av et sjeldent framført, men høydramatisk åpningsverk og den elegante fjerdesymfonien.

Wellingtons Sieg oder die Schlacht bei Vitoria ble skrevet til minne om hertugen av Wellingtons seier over Napoleon Bonaparte i slaget ved Vitoria i Spania i 1813. Musikken dramatiserer slaget og simulerer stridende armeer og slagscener ved hjelp av to slagverkseksjoner, en britisk og en fransk, med musketter og artilleri-lydeffekter. De stridende identifiseres også gjennom musikken, og vi gjenkjenner både Rule Britannia, God save the Queen og den franske Marlborough s’en va-t-en guerre, sistnevnte med samme melodi som For he’s a jolly good fellow.

Pianokonsert nr. 2 var en triumf da komponisten selv urframførte verket i Wien i 1795. Robert Schumann kalte Beethovens spontane og glade fjerde symfoni «en slank gresk jomfru mellom to nordiske giganter». De to alvorlige og vektige gigantene er selvsagt Eroica og Skjebnesymfonien. 

VARM OPP TIL KONSERTEN MED BERGENPHILIVE.NO
Ludwig van Beethoven
Symfoni nr. 3 «Eroica»
Fantasi for piano, sangsolister, kor og orkester
Pianokonsert nr. 1 (utdrag)