Tsjaikovskijs femte

Tsjaikovskijs femte

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 14. november kl. 19.30

Gullserien | Sølvserie II
Legg til i kalender 2019-11-14 19:30:00 2019-11-14 22:30:00 Europe/Oslo Tsjaikovskijs femte Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Edward Gardner har et godt grep om Tsjaikovskij, og det er bare å la seg rive med av mesterens frodige orkesterkunst. I Ørjan Matres komponerte tolkninger av Griegs lyriske stykker, er selve minnet om originalen i lytterens hode et viktig element. Kveldens solist blir et nytt, ungt stortalent. 

Lyriske stykker / Lyric Pieces er et sett av komponerte tolkninger av seks av Griegs lyriske stykker for piano. Matre sier selv at han har omformet Griegs materiale til et verk der minnet om originalen, ganske  ofte tilstede i lytterens hode, er en essensiell del. 

Av og til er Griegs musikk beholdt nesten som originalen, andre ganger er det eneste som er igjen hans strukturelle eller klangmessige ideer. Tsjaikovskijs femte og melodiøse symfoni veksler mellom sorg og optimisme, mellom glede, nostalgi og håp.

Det er bare å la seg rive med av hans feiende, romantiske og frodige orkestreringskunst. Gled dere til den nydelige hornsoloen i symfoniens andresats. Selv syntes imidlertid Tsjaikovskij at symfonien var mislykket da han dirigerte premieren i St. Petersburg.

Den norske solistpris, stiftet i 2005, deles i år ut for første gang på en konsert med Bergen Filharmoniske Orkester. Årets prisvinner er den nitten år gamle fiolinisten Johan Dalene. Les mer om prisen og Johan Dalene

Konserten arrangeres med generøs støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen.

VARM OPP TIL KONSERTEN MED BERGENPHILIVE.NO

Ørjan Matre
"...yet from those flames no light", Harpekonsert
Different Stories

Peter Tsjaikovskij
1812 Overture
Symphony No. 4
Symphony No. 5
Symphony No. 6 "Pathethique"