Griegs a-moll

Griegs a-moll

Grieghallen

Kjøp billett

Et av orkesterets signaturverk i kombinasjon med Sjostakovitsj’ mest kjente symfoni.

Lars-Thomas Holm, orkesterets assistentdirigent, innleder konserten med Knut Vaages Troll, et verk bestilt av Bergen Filharmoniske Orkester som framførte det i Grieg-året 2007.

Troll tar utgangspunkt i Edvard Griegs lyriske stykke Troldtog, og er en fin ouverture til Griegs a-mollkonsert med Marina Kan Selvik som solist.Hun er et fremadstormende og prisvinnende pianotalent, født og oppvokst i Moskva hvor hun studerte ved Tsjajkovskij-konservatoriet, nå etablert i Norge.

Alt sto på spill for Sjostakovitsj da hans femte symfoni fikk sin premiere i 1937. Året før ble musikken hans fordømt og omtalt som vulgær og kaotisk. Nå var han tvunget til å lage musikk som myndighetene ville akseptere. Symfoni nr. 5 ble en umiddelbar suksess og er fremdeles hans mest kjente symfoni. Men hva la Sjostakovitsj egentlig i verket, fylt som det er av desperasjon, håp, protest og bitter parodi?