Symfonisk maraton - en musikalsk tidsreise

Symfonisk maraton - en musikalsk tidsreise

Grieghallen

Kjøp billett

Vi tar deg med oppover i musikkhistorien gjennom ulike konserter, hver med banebrytende verk for sin tid. 

Røttene til både orkester og den symfoniske genre stammer fra perioden hvor Bergen Filharmoniske Orkester ble etablert. Og, typisk nok, vokste orkesteret sammen med den symfoniske form i en unik symbiose. Gjennom en hel dag skal vi gå nærmere inn på symfoniens historie ved å spille flere banebrytende verk som har endret musikkhistorien.

Vi starter med en opera «sinfonia» av Händel og vil reise i tid for å se at orkesteret vokser og at symfonien utvikler seg. Haydn, også kalt «symfoniens far», utviklet den klassiske stilen. Beethovens Eroica ledet genren inn i den romantiske æra, der Berlioz’ Symphonie fantastique tilførte den nye dimensjoner ved å prøve å fortelle en historie gjennom instrumentalmusikk.

Med det mektige dissonerende 9-toneskriket i Mahlers tiende symfoni ble grensene for den symfoniske genre nådd, frem til da fast forankret i tonalitet. Hvor skulle man så gå? Selvsagt skrives symfonier i det tyvende og enogtyvende århundre også. Noen av dem er absolutte mesterverk. Uansett, Leonard Bernstein så den siste symfonien i den klassiske tradisjonen i Stravinskijs symfoni fra 1945.

Vi håper du vil bli med oss, Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester og 25-årsjubilanten BIT20 Ensemble på denne tidsreisen. Erling Sandmo introduserer hver konsert.