Christian Stene

Christian Stene

Gruppeleder

Instrument: Klarinett

Christian Stene er soloklarinettist i Bergen Filharmoniske Orkester, og hadde tidligere samme stilling i Den Norske Operas Orkester. Han er også universitetslektor ved Griegakademiet i Bergen, Buffet og Vandoren artist og Norges representant i International Clarinet Association.

Christian ble født i Bergen og begynte å spille klarinett som elleveåring. Etter innledende studier ved Griegakademiet fortsatte han ved Konservatoriet i Amsterdam med tidligere soloklarinettist i Concertgebouw Orkester, George Pieterson, og ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, hvor han avsluttet sin diplomutdannelse med Lee Morgan, soloklarinettist i Det Kongelige Kapell. Han ble så opptatt både i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og konsertklassen ved Musikkakademiet i Basel, Sveits med François Benda.

Christian debuterte i København i 2007 med høyeste oppnåelige karakter. I sesongen 2009/2010 hadde han et påbygningsår i Los Angeles hos pedagogen Yehuda Gilad. 

I 1998 vant Christian Norgesmesterskapet for solister. Han har vært solist med en rekke orkestre. Christian opptrer jevnlig som gjeste-soloklarinettist i ulike orkestre. Han er også en aktiv kammermusiker.

I tillegg til klassen sin ved Griegakademiet gir han jevnlige mesterklasser i inn- og utland. Christian kan høres på en rekke innspillinger.

I januar 2015 var Christian solist i Therese Ulvos nye klarinettkonsert, et av bestillingsverkene i orkesterets store jubileumssatning OPUS 250. Therese Birkelund Ulvo og Christian Stene har kjent hverandre siden de begge spilte i Skjold Skoles Musikkorps. Der la de grunnlaget det som senere skulle bli begges karrierevei. Mens Christian fortsatte med klarinettstudier, la Therese kornetten til side for å skape sin egen musikk. Da orkesteret ønsket å bestille nye verk til sine musikere i forbindelse med jubileet, var Christians første tanke at dette måtte Therese være med på. I verket blir begge utfordret når deres to verdener skal møtes. Christian møter et uvant musikalsk språk, mens Therese tilstreber å møte Christians hang til orden og systematikk på halvveien.

Les portrettintervjuet vi gjorde med Christian til konsertmagasinet for uke 6/2015.