Skodvin Harmonien 18 Christian Stene1000px

Christian Stene

Gruppeleder

Instrumenter: Klarinett

Christian Stene er soloklarinettist i Bergen Filharmoniske Orkester, og hadde tidligere samme stilling i Den Norske Operas Orkester. Han er også førsteamanuensis ved Griegakademiet – Institutt for musikk, norgesrepresentant for ICA (International Clarinet Association) og Buffet Crampon- og Vandorenartist.

 

            Christian kommer fra Bergen og begynte å spille klarinett som elleveåring. Etter innledende studier ved Griegakademiet, fortsatte han ved Conservatorium van Amsterdam med tidligere soloklarinettist i Det Kongelige Concertgebouw Orkester, George Pieterson. Deretter startet han på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor han avsluttet sin diplomutdannelse med Lee Morgan, soloklarinettist i Det Kongelige Kapel, på et år. Christian ble så tatt opp både i solistklassen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og konsertklassen ved Musik-Akademie der Stadt Basel med François Benda. Christian debuterte i København i 2007 med høyeste oppnåelige karakter. I sesongen 2009/2010, tok Christian et påbygningsår for å studere med Yehuda Gilad ved University of Southern California i Los Angeles.

 

            I 1998 vant Christian norgesmesterskapet for solister som var begynnelsen på en lang rekke solistiske oppdrag. Han har vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester ved flere anledninger, Den Norske Operas Orkester, Aarhus Symfoniorkester, Universitetets Symfoniorkester Oslo, Agder Kammerorkester, ARCO Kammerorkester, Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Orkester og Nordiska Ungdomsorkester. Christian er mottaker av Aennchen og Eigil Harbys Fond, Betty og Valdemar van Hauens Musikklegat og Léonie Sonnings Talentpis.

 

I tillegg til klassen sin ved Griegakademiet, gir Christian jevnlige mesterklasser i Norge, samt i Singapore, Finland, Danmark, Sverige og Belgia. Han instruerer også Ungdomssymfonikerne, Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester og andre regionale ungdomsorkestre.

 

            Christian opptrer jevnlig som gjeste-soloklarinettist i ulike skandinaviske, europeiske og asiatiske orkestre, bl.a. Philharmonia Orchestra og London Philharmonic Orchestra. Han er også en aktiv kammermusiker og jobber ofte med komponister for å skape nye verk til sitt instrument. I 2015 urfremførte Christian en konsert for klarinett og strykere av Therese Ulvo med Bergen Filharmoniske Orkester, som er nå er utgitt på CD.

 

Christian kan høres på innspillinger som solist (LAWO), kammermusiker (Classico og LAWO) og i orkester med Den Norske Operas Orkester (Naïve) og Bergen Filharmoniske Orkester (Chandos, BIS, Hyperion, Ondine, Aurora og LAWO).