Og vinneren er …

Og vinneren er …

I juni ble det holdt prøvespill for en ledig stilling i andrefiolingruppen. Amerikanske Jane Choi vant prøvespillet og gleder seg til å musisere med sine kolleger.

Tekst og foto: Henning Målsnes
3.7.2016

 – Prøvespill er nervepirrende og stressende, sier Jane Choi med sitt smilende ansikt.  – Jeg prøvde å stenge ute all tvil og negative tanker. Mitt eneste fokus var å prøve å kontrollere det jeg kunne kontrollere selv – spille musikken slik jeg ønsket å spille den.

På spørsmål om hun foretrekker å spille bak en skjerm eller foran et publikum, er hun ikke i tvil: Foran et publikum.

 – Det er fint å se hvem du spiller for, og da blir det mer en fremførelse enn en test. Jeg følte at energien var positiv og at prøvespillkomiteen støttet meg, ikke at de var på leting etter feil. Musikk er kommunikasjon mellom mennesker.

Jane er født og oppvokst i New York og kom til Norge først i 2013.  I januar 2014 flyttet hun så til Bergen hvor hun har jobbet som vikar i orkesteret. 

– Jeg var heldig som kunne vokse opp i New York, omgitt av kultur på alle kanter – New York Philharmonic, Metropolitan Opera og ballett.

Fem år gammel begynte Jane å spille fiolin, og lærte gjennom Suzuki-metoden. Familien hennes var ikke spesielt musikalsk, men siden storesøsteren, som hun så opp til, spilte cello, måtte Jane også spille et instrument. Lenge tenkte hun bare at hun måtte spille fiolin, først senere innså hun at fiolinen også kunne være et levebrød.

Det var orkestermusiker hun ønsket å bli. En solisttilværelse har ikke fristet. For Jane er det viktig å lage musikk sammen med andre.

Av favorittkomponister nevner hun to av B’ene - Brahms og Beethoven, men legger til at hun alltid finner glede i å spille det som er på repertoaret til en hver tid. Favorittstykket er Brahms’ fiolinkonsert.

 – Jeg er glad for å kunne spille i Bergen Filharmoniske Orkester. Det beste med jobben er kollegene mine. Alle er vennlige og varme. Jeg ser fram til å lage mer musikk sammen med dem.

Les også: Prøvespill – et musikalsk jobbintervju