Fiolin Utlånt Av Odfjell

Guadagnini-fiolin utlånt til orkesteret

Vår dyktige konsertmester Sasha Kagan får nå anledning til å spille på en utsøkt fiolin, en Giovanni Battista Guadagnini.

Fiolinen er utlånt av Johan Odvar Odfjell på vegne av Elin Odfjell. Vi kommer til å få stor glede av instrumentet og vi er svært takknemlige for utlånsavtalen!

Giovanni Battista Guadagnini (23. juni 1711-18. september 1786) var en italiensk fiolinmaker, og er regnet som en av de aller fremste strykeinstrumentmakerne noensinne, sammen med Antonio Stradivarius og Giuseppe Guarneri "Del Gesù". Han ble født like ved Cremona, byen som er kjent for sine instrumentmakere.

Stradivarius døde da Guadagnini var 26 år gammel, og Guarneri døde da han var 33 år gammel. Det er således ikke usannsynlig at Guadagnini har latt seg inspirere av deres arbeid. Man vet ikke, derimot, om han noensinne bodde i Cremona, og heller ikke hvem han lærte faget av.

Hans karriere kan deles inn i fire distinkte perioder som samsvarer med de fire byene han bodde og arbeidet i; Piacenza, Milano, Parma og Torino. Man vet svært lite om hans tidlige år før han flyttet til Piacenza i 1738. De første fiolinene hans stammer fra 1742.

På bildet fra venstre Bernt E. Bauge, Alexander Kagan, Elin Odfjell og Johan Odvar Odfjell.

Publisert 14. juni 2022