Den store amerikanske symfonien

Den store amerikanske symfonien

Torsdag 7. februar

Grieghallen

 

Tett på i foajeen
Musikalsk nachspiel med Andrew Litton, Vadim Gluzman og orkesterets musikere

Kjøp billett

Torsdag 7. februar kl. 19.30

Legg til i kalender 2019-02-07 19:30:00 2019-02-07 22:30:00 Europe/Oslo Den store amerikanske symfonien Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Gjensyn med parhestene Andrew Litton og Vadim Gluzman i en konsert som demonstrerer musikkens iboende kraft, fra Harald Sæveruds Kjempeviseslåtten til Aaron Coplands store amerikanske symfoni.

Alle verkene på kveldens konsert ble komponert under og etter andre verdenskrig, i perioden 1943 til 1948.

Harald Sæveruds mest kjente verk, Kjempeviseslåtten, ble komponert i 1943 og er tilegnet «Heimefrontens store og små kjempere». Et musikalsk symbol på motstandskampen.

Dmitri Sjostakovitsj var ferdig med sin fiolinkonsert i 1948, samme året som Stalin nok en gang hadde igangsatt en heksejakt på komponister og beskyldte dem for formalisme og anti-demokratiske holdninger. Sjostakovitsj la den nye konserten i skuffen, hvor den lå urørt fram til 1955 da David Oistrakh urframførte den med stor suksess.

I USA begynte Aaron Copland i 1944 på sin nye symfoni som ifølge Leonard Bernstein har blitt et amerikansk monument på linje med Lincoln Memorial i Washington. Symfoniens finale bygger på Coplands Fanfare for the Common fra 1943 bestilt av dirigenten Eugene Goossen som en hyllest til den folkelige krigsinnsatsen under den andre verdenskrigen.

«Vadim Gluzman inhabited the music totally, spinning out his lines like a born story teller», MusicWeb International

Konserten arrangeres med generøs støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen.

Er du student eller skoleelev? Kjøp billett til kr. 100 på rad 24 og bakover i salen.

Konsertprogram

Her kan du lese konsertprogrammet 

 

Varm opp til konserten med BergenPhiLive.no

Harald Sæverud: Kjempeviseslåtten