Lytting 2.0 Symfonisk lyttesirkel

Lytting 2.0 Symfonisk lyttesirkel

Mandag 28. januar

Litteraturhuset i Bergen

Kjøp billett

Mandag 28. januar kl. 18.00

Kr 330

Legg til i kalender 2019-01-28 18:00:00 2019-01-28 21:00:00 Europe/Oslo Lytting 2.0 Symfonisk lyttesirkel Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Ønsker du å bli en mer oppmerksom lytter? Har du lyst å lære hva som skiller en fremførelse fra en annen?

Lyttelos Annabel Guaita formidler klassisk musikk på helt nye måter – og hjelper deg å få mer ut av lytteopplevelsen. Når hun har loset deg gjennom musikken vil du både føle og reflektere mer når du lytter til musikk. Du vil få en annerledes og spennende musikkopplevelse – og bli fortrolig med klassisk musikk på et helt annet vis enn tidligere. 

Vi ønsker velkommen til tre uformelle og lærerike lyttesirkler på Litteraturhuset i Bergen. Bergen Filharmoniske Orkester fremfører musikkverkene i Grieghallen senere samme uke. Da får du anledning til å prøve ut det du har lært og oppdaget!

Her kreves ingen forkunnskaper, bare nysgjerrighet! Du kan velge å lytte til verkene før du kommer, men dette er ingen forutsetning for å delta.

TA DET PIANO
Ludwig van Beethoven: Klaverkonsert nr. 5 i Ess-dur opus 73 "Keiserkonserten"
Beethovens kanskje mest spilte klaverkonsert er et spennende verk! Det byr på mange utfordringer for pianisten. Hva skiller en fremførelse fra en annen? Annabel gir en enkel innføring i fortolkningens a-b-c.

Javier Perianes er solist med Bergen Filharmoniske Orkester i Beethovens Keiserkonsert torsdag 31. januar. Her kan du se hele programmet for konserten og kjøpe billetter.

Hva skal vi få oppleve på Symfonisk Lyttesirkel?

Målet er å bli godt kjent med musikken Vi starter med å bli kjent med de ulike delene i verket. Da kan vi bedre følge med på det musikalske forløpet når vi hører hele på konsert senere i uken. I tillegg nærlytter vi til hvordan disse delene virker inn på hverandre. Sammen oppdager vi hva Beethoven gjør for å skape dramaturgi. Det er som handlingen i en film – men bare med musikalske virkemidler.

Krever dette noen forkunnskaper?

Ikke i det hele tatt! Jeg kommer ikke til å bruke et eneste musikkteoretisk begrep. Jeg håper derimot å kunne åpne for det fantastiske som skjer når musikk virkelig treffer oss som menneske. Musikk kan gjøre oss helt tilstede i øyeblikket og i helheten på en gang. Det er magisk. Det er selve livet i ren form. Total tilstedeværelse. Dette er ikke konsentrasjon eller en intellektuell forståelse, det krever ingen forkunnskaper eller oppøvd musikalitet. Det er heller ikke vanskelig. Det er som å gå en tur i naturen og så stoppe opp og ta inn over seg at man faktisk er i naturen. Slik er det med musikk også.

Vil dette gjøre oss til bedre lyttere?

Vel, kanskje mer involverte lyttere. Noe jeg selv ønsker å være, men ikke alltid får til. Derfor har jeg lyttet meg godt inn i dette verket og ønsker å lose andre til sin egen lytteerfaring. Dette betyr blant annet å avdekke den dramatikken og spenningen som oppstår i musikken. Det er virkelig sterkt når man begynner å kjenne hvordan Beethoven i blant holder oss på pinebenken – og så slipper tak. Da kan det røske mer i oss når vi hører musikken på konsert etterpå.

Hvorfor heter det lyttesirkel og ikke foredrag?

Det er inspirert av ordet lesesirkel der mennesker møtes og diskuterer og reflekterer over en bok. Det gir leseglede, og å dele musikken gir økt lytteglede. Publikum får underveis også anledning til å komme med sine betraktninger, men man kan også bare sitte og lytte dersom man heller ønsker det.

 

Om Annabel Guaita

Pianist og musikkformidler Annabel Guaita har lang erfaring med å kommunisere musikk til ulike mennesker, på ulike måter. Hun er klassisk utdannet pianist med mastergrad i klaverspill og doktorgrad på den norske komponisten Fartein Valen. Hun har spesialisert seg i det 20. århundres musikk og samarbeidet med en rekke norske musikere og samtidskomponister.

I 2011 ble hennes første solo-cd L’ Altra Beltá gitt ut på selskapet Lawo Classics med musikk av Valen. Samtidig var hun svært aktiv som utøver og spilte på ulike konsertserier og festivaler i Norge, i tillegg til å turnere i USA, Sør-Amerika og Finland.

Siden 2012 har Annabel holdt konsertintroduksjoner og hatt samtaler med utøvere og komponister under Festspillene i Bergen. Hun har også holdt musikkforedrag for Bergen Filharmoniske Orkester og turnert for Fylkeskonsertene Hordaland med formidling av klassisk musikk til barn og unge. Mellom 2016 og 2018 var hun formidlingsleder på komponisthjemmene i KODE.

Kommende lyttekvelder

Mandag 18. februar kl. 18.00

REVOLUSJON
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 3 i Ess-dur opus 55
"Eroica"
Denne symfonien skapte revolusjon i musikklivet da den ble fremført første gang i 1804. Beethovens mange musikalske ideer fikk både publikum og komponistkolleger til å gispe. Hva var disse nye ideene og virker de like sterkt på oss som lyttere i dag? Som musikkformidler følger Annabel oss gjennom symfoniens indre, pulserende livsløp.
Les mer og kjøp billetter

Mandag 25. mars kl. 18.00

RETRO GRIEG
Edvard Grieg: Klaverkonsert i a-moll opus 16 "A-mollkonserten"
Vi lytter oss tilbake til noen av de første innspillingene som er gjort av denne konserten. Det handler om å tune inn øret og høre forskjellene i nyansene.
Les mer og kjøp billetter

www.lyttelos.no