Bli inspirert: WE COME IN PEACE

Bli inspirert: WE COME IN PEACE

Musikk fra de mest populære filmene, tv-seriene og spillene som har verdensrommet som tema - som Star Wars, E.T. og Aliens. Image used by kind permission of Microsoft.

Spenn fast sikkerhetsbeltet og bli med på en reise i lysets hastighet mot evigheten og forbi! Kveldens konsert, WE COME IN PEACE, sprenger mediegrensene. Vi spiller ikke bare musikk fra enten film eller spill, men sikter oss inn på science fiction som genre – om drømmen om intelligent liv på fjerne planeter, episke slag i verdensrommet eller grusomme galaktiske monstre.

Musikken hentes fra de mest populære filmene, tv-seriene og spillene som har verdensrommet som tema – Star Wars, E.T., Avatar, Aliens, Star Trek, Battlestar Galactica og mange flere.

 

 

Aliens – James Horner

Aliens (1986) er en av de store science-fiction filmene fra 1980-tallet. Filmen er en oppfølger av filmen Alien fra 1978. Filmen ble regissert av den kjente filmskaperen James Cameron som også var mannen bak Terminator-filmene. Den ble spilt inn på et nedlagt atomkraftverk i England. Filmen blir regnet for å være en av de største innen science-fiction sjangeren noen gang. Den fikk også flere oppfølgere. 

Handling

I filmen møter vi Ellen Ripley. Hun har overlevd møte med et utenomjordisk vesen. Når det samme vesenet dukker opp på en av planetene som er blitt befolket av mennesker, blir hun sendt av gårde for å hjelpe til med å få det fjernet. Folk rundt henne ser ikke ut til å skjønne hvor farlig dette er før det er for seint… 

Musikken

Musikken til Aliens ble skrevet av komponisten James Horner. Vanligvis lages musikken til filmen etter at den er helt ferdig klippet og ferdig. Da kan komponisten se filmen og lage musikk som passer nøyaktig med det som skjer på skjermen. Horner ankom England og fikk seks uker på å lage musikken. Det er i utgangspunktet nok tid, men utfordringen var at filmen ikke var ferdig! I tillegg ble det hele tiden gjort forandringer på det som ble sagt at var ferdig. Dette gjorde at musikken også måtte forandres.

Den ble spilt inn av London Symphony Orchestra, orkesteret som også har spilt inn musikken til blant annet Star Wars. Veldig mye av musikken ble skrevet om og forandret natten før opptaket. Siste del var ferdig bare timer før den skulle spilles inn. Til tross for alle disse utfordringene ble musikken nominert til Oscar for beste filmmusikk. James Horner og James Cameron har seinere samarbeidet om storfilmene Braveheart, Titanic og Avatar.

Her er en link til musikken du skal høre på konserten. Det er kanskje ikke så vanskelig å føle ensomheten og frykten i musikken… 

 

Avatar - James Horner

Filmen er laget av den amerikanske regissøren James Cameron. Den kom ut i 2009, selv om manuset var klart mange år tidligere. Grunnen til utsettelsen var at Cameron mente det ikke var teknisk mulig å lage den tidligere. Filmen ble en enorm suksess, og oppfølgeren er planlagt å komme i 2019.

Handlingen

Vi er på planeten Pandora i år 2154. Menneskene som har oppdaget denne vakre og fjerne planeten, har startet gruvedrift her for å få tak et verdifullt mineral. Planetens innbyggere, Na`vi-folket, lever i pakt med naturen, og menneskene bruker Avatarer (en slags fjernstyrt blanding av mennesker og Na`vi) for å kommunisere og lære av Na`viene. Menneskenes grådighet og jakt på det verdifulle mineralet fører etter hvert til krig mellom de to gruppene. Noen Avatarer nekter likevel å gi opp og prøver å finne en fredelig løsning.

Musikken

James Cameron valgte nok en gang å samarbeide med James Horner da musikken til Avatar skulle skrives. De to hadde tidligere laget filmene Aliens og Titanic sammen med stor suksess. I ni måneder jobbet han ikke med noe annet enn å lage musikk til filmen; litt mer enn de 6 ukene han fikk på å lage musikken til Aliens! Horner jobbet hver dag fra klokken 4 om morgenen til 10 på kvelden, og sier selv at det er en av de vanskeligste filmene han har laget musikk til. Noe av musikken har kor med som synger på Na`vi, språket til romvesenene vi møter i filmen.

Musikken du skal høre på konserten er hentet fra en av de mest dramatiske scenene i filmen. I sin jakt på verdifulle mineraler, går menneskene til angrep på noe av det mest hellige Na`vi-folket har; Modertreet. Na`viene er sjanseløse i kampen mot menneskenes granater og raketter, og Modertreet må til slutt gi tapt…

https://www.youtube.com/watch?v=KbfLb0L_mwA

 

E.T. - John Williams

Filmen er skrevet og laget av den kjente regissøren Steven Spielberg. Da foreldrene til Spielberg skilte seg, søkte han trøst hos en fantasivenn som han laget, en venn bare han kunne se og snakke med. Dette dannet grunnlaget for den utenomjordiske skapningen E.T vi møter i filmen.

Handlingen

En gjeng med botanikere fra verdensrommet er på oppdrag på jorden for å samle prøver av planter. De blir oppdaget av myndighetene og må flykte, men en av dem rekker ikke å komme seg om bord på romskipet. Den lille gutten Elliot finner den utenomjordiske skapningen (E.T. – Extra-Terrestrial) i hagen sin. ET lærer seg etterhvert engelsk og opplever hvordan menneskene lever. Livet på jorden er likevel annerledes enn det han er vant til, og han savner familien sin. Han blir syk og Elliot skjønner at det eneste han kan gjøre for å hjelpe, er å få E.T. tilbake til hjemplaneten sin.

Musikken

Musikken i E.T. er skrevet av John Williams, som har samarbeidet med Spielberg på en rekke filmer. Haisommer, Star Wars og Indiana Jones for å nevne noen. Han er også mannen bak musikken til filmene om Harry Potter.

Musikken ble nesten like berømt som filmen. Den er morsom, handler om vennskap, er mektig og full av dramatikk. Klikk deg inn på lenken under og lukk øynene. Det er nesten som om vi kan se hele handlingen i filmen bare ved å høre på musikken. 

John Williams: Adventures on Earth 

Halo - Martin O'Donnell

I 2001 kom det første Halo-spillet, et spill som skulle sette en helt ny standard for «jeg»-spill. Det er et av de mest berømte dataspillene som noen gang er laget, og har solgt over 65 millioner kopier så langt. Inspirasjonen til spillet er hentet fra Aliens-filmene.

Lanseringen av Halo 2, 8.8.2002, var første gang lanseringen av et dataspill ble en stor kulturbegivenhet. Spillet hadde bedre grafikk, nye våpen, og ikke minst multiplayer mode på Xbox live, som ikke var klar da det første spillet ble lansert. Etter 10 uker hadde det blitt spilt 91 millioner timer online!
I dag finnes det en rekke ulike spill, tegneserier, tv-serier og bøker i Halo-universet.

Om musikken

Musikken i de tre første Halo-spillene er skrevet av Martin O´Donnell. Musikken ble skreddersydd til spillet, og er laget slik at den følger stemningen etter hvor man er og hva som skjer i spillet. Musikken til de to første spillene ble laget og spilt av datamaskiner, men som på mange andre spill ble musikken etter hvert spilt inn av symfoniorkester.

I Halo 3 er det et orkester på 60 musikere og et kor på 24 som står for musikken. Musikken er nesten like berømt som selve spillet. I tillegg til musikken fra spillet, inneholder soundtracket også musikk som ikke man fant plass til i spillet. Musikken blir i dag spilt på konserter rundt om i hele verden.

Det du skal høre på konserten er Unforgotten fra Halo 2.

 

Star Wars - John Williams

Den første Star Wars filmen kom allerede i 1977. Det var den amerikanske filmskaperen George Lucas som kom med ideen til det som siden har blitt en av de største suksessene i filmhistorien. I dag finnes det syv Star Wars filmer, og en spin-off. Disney har nå kjøpt rettighetene og planlegger å gi ut flere filmer. Den neste, episode 8, har premiere i slutten av 2017.

Handlingen

«For lenge siden, i en galakse langt, langt borte…». Slik åpner alle filmene i Star Wars-universet. Prinsesse Leia er i trøbbel. Om bord på romskipet har hun fått tak i Imperiets planer og tegninger av det som skal bli et fryktet våpen, Dødsstjernen. Hun klarer å sende planene av gårde med to roboter, R2-D2 og C-3PO.

På planeten Tatooine klarer de å overlevere tegningene og et rop om hjelp til jedi-ridderen Obi-Wan Kenobi. Sammen med den unge Luke Skywalker begynner en kamp mot klokken for å ødelegge Dødsstjernen. 

Musikken

Musikken til Star Wars filmene er noe av den mest berømte filmmusikken som noen gang er skrevet. Komponisten er John Williams som i 2005 ble kåret av det amerikanske filminstituttet til den beste filmmusikken som noen gang er skrevet. I tillegg til musikken til alle Star Wars filmene, har Williams skrevet musikken til blant annet Superman, Indiana Jones og Harry Potter. Han har vært nominert til Oscar utrolige 45 ganger, og har vunnet prisen 5 ganger.

Klikk deg i på Bergenphillive og se og hør Bergen Filharmoniske spille den fantastiske musikken fra Star Wars.

 

The day the world stood still

The day the earth stood still er en av klassikerne innen science-fictionsjangeren. Filmen ble utgitt i 1951, men det finnes også en nyere versjon fra 2008. Den har vært til stor inspirasjon for mange filmprodusenter i sjangeren. George Lucas har hyllet filmen ved å kalle en av dusørjegerne i Star Wars Klaatu, det samme som hovedpersonen i filmen. 

 

Handlingen

Et romskip lander midt i Washington D.C. i nærheten av Det hvite hus. Ut kommer et romvesen, Klaatu, som ser ut som et vanlig menneske. Til tross for at han har med seg roboten Gort som livvakt, blir Klaatu skutt av en overivrig soldat og havner på sykehus. Klaatu krever å få snakke med alle verdens ledere. Budskapet han vil formidle er enkelt; lev i fred.

Klaatu føler seg ikke trygg på sykehuset og rømmer. Han tar inn på et lite pensjonat der han treffer gutten Bobby som tar han med til den «smarteste personen i verden», forskeren Dr. Barnhardt. Klaatu mener han må være mannen som kan makte å arrangere et møte der han kan få frem budskapet sitt til alle verdens folk.

For å bevise sine krefter får Klaatu all strøm i verden til å slutte å virke fra 12.00-12.30. Samtidig er alle på jakt etter romvesenet.

Musikken

I mange filmer er det musikk under store deler av filmen. I denne er det lange scener uten musikk, men det som er av musikk var ganske uvant for mange i 1951. Musikken ble komponert av Bernard Herrmann.

Mye av musikken ble laget for elektroniske instrumenter, men han brukte også mye slagverk, to piano og 4 tubaer!. Det mest spesielle var instrumentet Theremin. Instrumentet er funnet opp av Leon Theremin, og er det eneste instrumentet som er mulig å spille på uten å røre det. 

Hør den magiske musikken fra filmen her!

 

Science-fiction instrumentet Theremin

Instrumentet Theremin ble funnet opp av den russeren Lev Termen i 1919. Han var forsker og musiker og jobbet med kortbølgeradio. Thereminen var et forsøk på å kontrollere radiobølgene. Instrumentet består av en boks med to antenner. Den ene antennen kontrollerer volum og den andre tonehøyde. I tillegg til å lage en helt spesiell klang, er det det eneste instrumentet som spilles uten at man faktisk rører det. 

Lev Termen dro til USA på begynnelsen av 1920-tallet. Han drev med opplæring og hadde sitt eget studio. Instrumentet fikk en viss popularitet, men dette fikk en brå slutt da Termen ble kidnappet i 1938 av russiske agenter. Han ble fengslet og tvunget til å jobbe for KGB. 

Amerikaneren Robert Moog brukte tegninger fra et blad og begynte å produsere og selge Thereminer. Dette skulle bli forløperen til hans egen oppfinnelse som kom i 1964; verdens første synthesizer.
Thereminen har hatt en ganske anonym tilværelse i musikkhistorien, men har dukket opp i ulike band og ikke minst i musikken til flere filmer. Mest kjent er nok musikken fra The day the earth stood still fra 1951.

I dag er instrumentet mer populært enn noen gang. Det produseres flere, og det skrives mer og mer musikk for instrumentet.

På youtube ligger det mange instruksjonsvideoer og klipp med Theremin. Klikk deg inn på denne for å se hvordan den fungerer!

Her kan du se Leo Termin spille på sitt nye instrument: 
https://www.youtube.com/watch?v=w5qf9O6c20o
https://www.youtube.com/watch?v=ajM4vYCZMZk