1400X700 Rakh

Rakhmaninovfest

Sergej Rakhmaninov, født for 150 år siden i Semyonovo Russland 1. april 1873, var et musikalsk geni, og en briljant pianist, dirigent og komponist. Han var bare en 18 år gammel student da han skrev og gjorde furore med sin første pianokonsert. Som student imponerte han alle med sine fenomenale evner som pianist og komponist. Musikken strømmet ut av det unge geniet. Det gjorde også da han avla Bergen et besøk i 1918, mot slutten den første verdenskrigen.

Under vår feiring av Rakhmaninov byr vi på et knippe av hans mest legendariske komposisjoner framført av Bergen Filharmoniske Orkester, kor, pianistene Sir Stephen Hough og Kirill Gerstein samt Edward Gardner og Sir Mark Elder.

På programmet – Romantisk, dramatisk, lavmælt og dypt rørende
Først ut er hans romantiske og dramatiske 3. pianokonsert, også omtalt som den store styrkeprøven for pianister med sine 30.000 noter på 45 minutter. Solist er den russisk-amerikanske pianisten Kirill Gerstein, som også tidligere har vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester. På samme program inngår Rakhmaninovs mesterlig orkestrerte korsymfoni, Klokkene, det beste han har skrevet, mente komponisten selv.

Fredag kveld er det i Domkirken det skjer, med korverket Vesper framført av to profesjonelle kor dirigert av Edward Gardner. Verket er mer introspektivt enn den romantiske og ekstravagante musikken han ellers er kjent for. Rakhmaninovs Vesper er et lavmælt, dypt rørende og ettertenksomt korverk, og han tok vare på den tradisjonelle enkelheten og renheten fra de gamle religiøse sangene.

Festivalen avrundes med to av Rakhmaninovs mest kjente verk, hans melodiøse pianokonsert nr. 2, en evig publikumsfavoritt som omtales som den største som noensinne er skrevet. Sir Stephen Hough, som tidligere har spilt inn Griegs a-mollkonsert med Bergen Filharmoniske Orkester, er solist. Finnes det en mer romantisk pianokonsert? Urframføringen av hans andre symfoni ble en absolutt suksess. Med sine brede og bølgende melodier, melankolske stemninger og triumferende finale, avrundes festivalen på fineste vis.

Rakhmaninov i Bergen
I oktober 1918 kunne man i Bergens Tidende lese at Den store russiske Pianist skulle gi to konserter i Bergen. På de varierte konsertprogrammene i Concertpalæet sto musikk av Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt, Bach, Rubinstein, Tsjaikovskij og Rakhmaninov selv.

«Denne russiske komponist var allerede før meget populær paa grund av sine kompositioner, særlig to præludier, - men det er klart, at hans pianistiske egenskaper i og for sig har været nok til at forklare den enstemmige begeistring hans optræden har vakt ved hans nuværende besøk i landet. … blev igaar alt like pragtfuldt utført», skrev BTs kritiker, og la avslutningsvis til: «For at stoppe alle ekstranumrene maatte lysene i salen slukkes».

FESTIVALPROGRAM

Rakhmaninovs tredje pianokonsert
onsdag 22. november kl. 19.30 i Grieghallen
torsdag 23. november kl. 19.30 i Grieghallen
Les mer og kjøp billetter

Rakhmaninovs vesper
fredag 24. november kl. 19.30 i Domkirken
Les mer og kjøp billetter

Rakhmaninovs andre pianokonsert
onsdag 29. november kl. 19.30 i Grieghallen
torsdag 30. november kl. 19.30 Grieghallen
Les mer og kjøp billetter

***

Norske teatre og orkestre fordømmer Russlands invasjon av Ukraina og holder det russiske lederskapet ansvarlig for bruddet på grunnleggende folkerett og de menneskelige lidelser som deres handlinger forårsaker. Kunst- og kulturinstitusjoner i Norge er internasjonale virksomheter med ansatte fra mange nasjoner. Som arbeidsgivere skal vi ivareta alle våre medarbeidere og bidra til et godt og trygt arbeidsmiljø for alle. Et fritt kunst- og kulturliv er sammen med fri presse og frie valg grunnstener i demokratiet. Vi uttrykker vår støtte til de russiske kunstnere og ledere av kulturinstitusjoner som våger å vise sin avsky og tar avstand til Putin-regimets overgrep på Ukraina. Ved bruk av boikott (kansellering, utestengelse) skal vi alltid vurdere om boikotten rammer Russlands regime, dvs. de som er ansvarlige for brudd på folkeretten og som står bak invasjonen av en fri og uavhengig nasjon. Vi skal også alltid vurdere om boikotten utilsiktet kan ramme eller stilne uavhengige, alternative stemmer. Kunst- og kulturfeltet forvalter en stor kanon av historiske verker skapt i eller rundt Russland, være seg musikk, scenekunst, litteratur, billedkunst etc. Vi anbefaler ikke boikott av denne kulturarven, på samme måte som vi heller ikke boikotter andre historiske verk skapt av kunstnere som har levd i andre land i en annen tid.

PRINSIPPER FOR BRUK AV BOIKOTT VED SCENEKUNST- OG ORKESTERVIRKSOMHETENE, vedtatt av Norsk Teater- og Orkesterforening (NTO)
(rev. 23.03.22)