Deungeskonsert Bfo

De Unges Konsert

Solistene til De Unges Konsert 2023 er klare! Juryen fikk en tøff jobb med å velge blant alle de dyktige musikerne som prøvespilte for dem i februar, men etter litt ekstra tid har de bestemt seg for disse fem.

Vi gratulerer og gleder oss til å høre dem opptre med Bergen Filharmoniske Orkester og dirigent Harry Ogg i Grieghallen 13. april.

Alle solistene mottar et stipend på kr. 30 000 fra Grieg Foundation. I tillegg får publikum i salen være med å velge sin favoritt som mottar publikumsprisen.

Jaroslav Letiagin (f. 2006), slagverk
Emmanuel Séjourné: Konsert for marimba og strykere, 2. og 3. sats

Jaroslav Letiagin, født i 2006, kommer fra en musikalsk familie og har fått musikkundervisning siden han var 5 år gammel. Han har spilt flere instrumenter, inkludert fiolin, piano og gitar, før han til slutt bestemte seg for slagverk.

Tross sin unge alder har Jaroslav allerede vunnet flere musikkpriser, inkludert 1. pris i Ungdommens Musikkmesterskap hele fire ganger og Askøy kommunes vandreskjold, der han ble kåret til Årets Musiker både i 2019 og 2021. Jaroslav var i 2019 solist med Bergen Filharmoniske Orkester på Bergens Tidendes ønskekonserter sammen med broren sin og ble tildelt mediehusets talentstipend.

Jaroslav går nå på Langhaugen videregående skole og får undervisning ved Askøy kulturskole. Han spiller også i Strusshamn Skoles Musikkorps og er en del av Griegakademiets unge talenter og Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester. Hans hovedlærere er Asbjørn Haukeland, Manuel Hofstätter og Peter Kates, og han har også fått undervisning av Martin Grubinger og Christoph Sietzen i Østerrike.

Jaroslav er svært aktiv og deltar i flere prosjekter og festivaler, inkludert Festspillene i Bergen og Neset musikkfestival.

Hanne Marit Mordal Iversen (f. 1997), sopran
Richard Strauss: "Winterliebe", opus 48 nr. 5
Richard Strauss: "Freundliche Vision", opus 48 nr. 1
Giuseppe Verdi: "Caro nome" fra operaen Rigoletto

Hanne Marit Mordal Iversen startet som pianist på Kulturskolen i Molde. Etter endt skolegang på musikklinjen ved Molde VGS og et år på Toneheim Folkehøgskole, byttet hun hovedinstrument til sang. Våren 2022 holdt hun sin bachelorkonsert ved Norges musikkhøgskole (NMH) etter å ha studert ved NTNU i Trondheim, Hochschule für Musik und Theater i München og NMH i Oslo. Nå tar hun master ved NMH hos lærer Ann-Helen Moen.

Tross sin unge alder har hun fått reist rundt i Norge og Europa både som solist og sanger med Det Norske Solistkor og akademiet deres Solistkoret UNG. De siste to årene har hun blant annet sunget med korene ved Trondheim Kammermusikkfestival, Davos Festival i Sveits og Dordrecht Bachfestival i Nederland. Som solist har hun medvirket i verk som Mozarts Requiem og Johannespasjonen i Oslo, Dixit Dominus av Händel på Færøyene, og rollen som Nattens Dronning i Tryllefløyten på Hochschule für Musik und Theater München.

Triinu Piirsalu (f. 2000), fiolin
Béla Bartók: Fiolinkonsert nr. 2, første sats

Triinu Piirsalu kommer fra Estland og har siden høsten 2022 vært Erasmusstudent hos Peter Herresthal ved Norges musikkhøgskole. Hun har deltatt i mange musikkkonkurranser og vant i januar 1. pris i Anja Ignatius Violin Competition i Finland. I 2020 mottok hun 3. pris i Estonian String Players competition og vant i tillegg et engasjement med Tallinn kammerorkester. I 2020 kom Triinu på andreplass i Klassiske stjerner-programmet på estisk TV.

Triinu begynte fiolinstudiene i Estland og flyttet siden til Helsinki for å ta en bachelorgrad med Réka Szilvay. Under oppholdet i Finland ble hun mer og mer interessert i ulike nasjoners folkemusikk, og på fritiden i Norge spiller Triinu hardingfele og danser norsk folkedans. Hun er også glad i å spille kammermusikk i ulike ensembler og er fast medlem av gruppen Trio Meri som har opptrådt ved mange anledninger i Finland og Estland. I juni 2023 skal hun være solist med Tallinn kammerorkester i Mozarts fiolinkonsert nr. 5.

Triinu spiller på en Michele Deconet-fiolin fra 1760 som er lånt til henne av en privat sponsor.

Maria Oftestad (f. 2003), trombone
Lars-Erik Larsson: Concertino for trombone og strykere

Maria Oftestad fra Oslo er 19 år og går første år på Norges musikkhøgskole hvor hun har Sverre Riise og Jonas Bylund som lærere. Hun begynte å spille trombone i Torshov skolekorps, og på ungdomsskolen begynte hun på Musikk på Majorstuen med Synnøve Hannisdal som lærer, og på Barratt Due Unge Talenter med Sverre Riise. Hun tok musikklinjen på Foss Videregående skole.

Maria har vunnet en rekke førstepriser i Ungdommens musikkmesterskap, hvor hun ble kåret til Årets talent 2020, og vant samme år Arve Tellefsens talentpris. Hun har deltatt i en rekke kurs og mesterklasser, og vært to år med i Ung Filharmoni i Crescendoprogrammet.

Maria har vært solist ved flere konserter ved Oslo Kammermusikkfestival, ved Kammermusikk i Stavern og med Barratt Dues JORK orkester. Hun er også en ivrig kammermusiker, og har blant annet deltatt tre ganger på Stockholm Chamber Brass Academy og vunnet 2. pris i Nordic Wind Chamber Music Competition 2021 med messingkvintetten BADUM. I år er hun deltager i talentprogrammet papillon i regi av Guro Kleven Hagen.

Annika Synnøve Beinnes (f. 2000), sopran
Giuseppe Verdi: "Sul fil d’un soffio etesio" fra operaen Falstaff.
Engelbert Humperdinck: "Der kleine Sandmann bin ich" fra operaen Hänsel und Gretel
Charles Gounod: "Je veux vivre" fra operaen Roméo et Juliette

Sopran Annika Synnøve Beinnes fra Vadheim i Sogn startet sin reise innen klassisk sang på Førde Kulturskule allerede 10 år gammel, og fikk en plass på Griegakademiets Unge Talenter i Bergen fem år etter. Hun gjestet Bergen Filharmoniske Orkester som solist for første gang i 2015 på Bergens Tidende Ønskekonsert, og har siden vært medvirkende på flere forestillinger med Bergen Nasjonale Opera. Høsten 2021 gjorde hun sitt utvekslingsår til Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og våren 2023 fullfører hun sin fireårige bachelorgrad i klassisk sang med Hilde Haraldsen Sveen på Griegakademiet.

De Unges Konsert arrangeres med generøs støtte fra Grieg Foundation.