Andrew Litton

Andrew Litton

Andrew Litton ble i 2011 utnevnt til ridder av første klasse av den kongelige fortjenstorden for sitt virke for norsk musikkliv. Han har vært sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester siden 2003, og har forlenget sin kontrakt i Bergen til og med jubileumsgallakonsertene 8. og 9. oktober. Hans avskjedskonsert ble holdt 1. oktober med Mahlers tredje symfoni på programmet.

Siden sine første konserter med orkesteret i 1998 har han ledet sine musikere i over 260 konserter. 73 av dem fordelt på 14 internasjonale turneer til USA, England, Skottland, Irland, Tyskland, Østerrike, Nederland, Frankrike, Spania, Italia, Polen, Estland, Sverige, Danmark, Croatia og Slovenia. Orkesteret har under Littons ledelse spilt på en rekke av verdens ledende konserthus, som Concertgebouw i Amsterdam, Carnegie Hall i New York, Filharmonien i Berlin, Royal Albert Hall i London, Musikverein i Wien, Bridgewater Hall i Manchester og Usher Hall i Edinburgh.

Litton er fra New York, og fikk sin utdannelse som pianist og orkesterleder ved Juilliard School of Music i hjembyen. Deretter ble han assisterende dirigent ved La Scala-operaen i Milano, og i 1982 tiltrådte han en tilsvarende stilling ved National Symphony Orchestra i Washington under Mstislav Rostropovitsj. Fire år senere ble han første gjestedirigent for Bournemouth Symphony Orchestra i England, og i 1988 overtok han som sjefdirigent og kunstnerisk leder. Etter seks år som brakte orkesteret fram til fornyet internasjonal anerkjennelse, ble han utnevnt til æresdirigent. Fra 1994 til 2006 stod han i spissen for Dallas Symphony Orchestra, han er kunstnerisk leder for Minnesota Summerfest samt for Colorado Symphony Orchestra i USA, og er kommende musikksjef for the New York City Ballet. 

Litton og Bergen Filharmoniske Orkester har så langt gitt ut 24 cder, og flere er på beddingen. Av utgivelsene kan nevnes en kritikerrost serie Mendelssohn-symfonier, Stravinskijs balletter «Vårofferet» og «Petrusjka» og Bruchs og Tsjaikovskijs fiolinkonsertrer med Vadim Gluzman som solist. Bruchs fiolinkonsert ble belønnet med den franske plateprisen Diapason d’Or. De tre første utgivelsene, symfoniene nr. 4, 5, 6 og 7, i en komplettserie av Prokofievs symfonier er mottatt med strålende kritikker internasjonalt. Den foreløpig nyeste cden, Prokofievs symfonier nr. 4 og 7 er kåret til Choice of the Month av BBC Music Magazine.

Se fullstendig oversikt over Andrew Littons konserter, turneer og innspillinger med Bergen Filharmoniske Orkester her.