Bergen Filharmoniske Orkester

Bergen Filharmoniske Orkester har status som nasjonalorkester og kan som et av verdens eldste orkestre føre sin historie helt tilbake til 1765. Edvard Grieg var nær knyttet til orkesteret, og var i årene 1880-82 orkesterets kunstneriske leder. Orkesteret teller 101 musikere og kunne i 2015 feire sitt 250-årsjubileum.

Edward Gardner tok over som sjefdirigent i oktober 2015. Gardner var tidligere musikksjef ved English National Opera og overtok som sjefdirigent etter Andrew Litton som nå har tittelen æresdirigent. Orkesteret nyter høy internasjonal anerkjennelse takket være turneer, innspillinger og bestillingsverk.

I løpet av de siste sesongene har orkesteret spilt i Concertgebouw, Amsterdam, BBC Proms i Royal Albert Hall, Wiener Musikverein og Konzerthaus, Carnegie Hall, New York samt Philharmonie og Konzerthaus Berlin. I jubileumsåret 2015 besøkte orkesteret Concertgebouw, BBC Proms og turnerte i Tyskland, Sverige og Irland. I 2016 ga orkesteret fire konserter i Tyskland, i Berlin, Bremen, Braunschweig og München, til flotte kritikker. I januar 2017 dro orkesteret på turné til England og Nederland med konserter i Saffron-Walden, Sheffield, Birmingham, Basingstoke og London. Edward Gardner dirigerte og solister var Truls Mørk og Leonard Elschenbroich, cello, samt Baiba Skride, fiolin og Ann-Helen Moen, sang. På programmet sto Bartoks Konsert for orkester, Waltons første symfoni, Griegs lyriske suite, Sibelius' fiolinkonsert og Wagners Rienzi-ouverture.

Les mer om Bergen Filharmoniske Orkester