Brahmsfest

Brahmsfest

Johannes Brahms fortjener en fest. 

Hans verk er faste innslag på konsertprogrammet både her i Bergen og verden rundt. Publikum simpelthen elsker musikken til denne dyptloddende og perfeksjonistiske komponisten. På festens fire konserter får du høre to symfonier, en fiolinkonsert, en klaverkonsert, kammermusikk og til slutt hans tyske rekviem.

Festen får en kammermusikalsk start med et strålende lag av musikere - Christian Tetzlaff, Lars Vogt og Roderick Williams som i ulike kombinasjoner framfører et utvalg av Brahms' sene pianostykker, fiolinsonate nr. 1 og Vier ernste Gesänge. Fiolinsonaten kalles regnsonaten siden den tematisk bygger på sangen Regenlied. Roderick Williams, som flere vil huske fra hans medvirkning i Peter Grimes våren 2017, framfører Vier ernste Gesänge, Brahms' siste og beste verk for stemme og piano. Sangene ble komponert til minne om Clara Schumann som døde samme år.

Den første orkesterkonserten lover mektig og lidenskapelig musikk. Brahms, som den forsiktige og tålmodige perfeksjonisten han var, tok seg god tid til å skrive sin første symfoni. De tidligste skissene
stammer fra 1855, men først i 1876 var partituret klart. Dirigenten Hans von Bülow ga symfonien tilnavnet «den tiende» med henvisning til slektskapet med Beethoven, men det er ikke tvil om at symfonien er et ekte uttrykk for Brahms' egen stemme.

Da han syv år senere fullførte sin tredje symfoni, full av rytmisk vitalitet og energi, men som aldri går på bekostning av de glødende orkesterklangene som Brahms var slik en mester på å få fram, var han en berømt mann. Da hadde han allerede skrevet de to klaverkonsertene, fiolinkonserten, Ein deutsches Requiem og kammermusikk.

Som Beethoven, komponerte Brahms bare én fiolinkonsert. Ingen av dem spilte fiolin, men begge skrev konserter som er blant de mest framførte. Brahms hentet inspirasjon og hjelp fra sin venn, fiolinisten Joseph Joachim. Det faktum at klaveret var Brahms' eget instrument har nok virket inn på hans to klaverkonserter, som begge er omfangsrike og symfoniske. Den andre klaverkonserten er rolig, overveiende lyrisk og rik på melodier.

Festen avsluttes med enda et høydepunkt - Ein deutsches Requiem. Brahms var 31 år gammel da han begynte på sitt rekviem i 1865. Han sørget over tapet av sin mor. Brahms brukte ikke den latinske teksten som var vanlig i dødsmesser, men valgte den selv ut fra Luthers tyskspråklige bibel. Verket ble en umiddelbar suksess, markerte Brahms' gjennombrudd og treffer oss midt i hjertet.

Program

Onsdag 26. september
Kl. 19.30 i Universitetsaulaen

Christian Tetzlaff fiolin
Roderick Williams baryton
Lars Vogt piano

Johannes Brahms
Intermezzi, op. 117
Fire pianostykker, op. 119
Vier Ernste Gesänge
Fiolinsonate nr. 1 «Regnsonaten»

Torsdag 27. september
Kl. 19.30 i Grieghallen

Edward Gardner dirigent
Christian Tetzlaff fiolin
Bergen Filharmoniske Orkester

Johannes Brahms
Tre ungarske danser, nr. 1, 6 og 5
Fiolinkonsert
Symfoni nr. 1

Serie Gull | Sølv II | Klassikerne torsdag

Fredag 28. september
Kl. 19.30 i Grieghallen

Edward Gardner dirigent
Lars Vogt piano
Bergen Filharmoniske Orkester

Johannes Brahms
Klaverkonsert nr. 1
Symfoni nr. 3

Serie Klassikerne fredag | Fredag komplett

Søndag 30. september
Kl. 18.00 i Grieghallen

Edward Gardner dirigent
Sophie Bevan sopran
Roderick Williams baryton
Bergen Filharmoniske Kor
Collegium Musicums kor

Edvard Grieg Kor
Håkon Matti Skrede kormester

Johannes Brahms
Ein deutsches Requiem

Serie Gull

Tett på i foajeen
Introduksjoner ved Alf van der Hagen 45 minutter før hver konsert

Konsertene arrangeres med generøs støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen

Når man tenker på den klassiske musikken, står den tyske romantikken ganske så sentral, og Brahms treffer oss midt i hjertet. Samtidig tolkes hans musikk på svært forskjellige måter – opplever vi den som en forlengelse av Beethoven (og Bach) eller ser vi framover mot Bruckners enorme landskaper? Ved å sette søkelyset på to av hans symfonier, sammen med konserter og kammermusikk framført av de mest utforskende solister, og selvsagt hans store tyske rekviem, håper vi å belyse, sammenlikne og kontrastere denne store musikken på nye og opplysende måter.
Ed Gardner

Varm opp til konsertene med BergenPhiLive.no

Johannes Brahms Ein deutsches Requiem, Symfoni nr. 3