Russisk i New York

Russisk i New York

Torsdag 26. oktober

Grieghallen

Kjøp billett

Torsdag 26. oktober kl. 19.30

Gullserien | Sølvserie I
Legg til i kalender 2017-10-26 19:30:00 2017-10-26 22:30:00 Europe/Oslo Russisk i New York Grieghallen Æresdirigent Andrew Litton er en ekte new yorker som har nære relasjoner både til hjembyens egen musikalske historie, og til den russiske tradisjon. http://harmonien.no/konserter-og-billetter/2017/10/russisk-i-new-york/ Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Æresdirigent Andrew Litton er en ekte new yorker som har nære relasjoner både til hjembyens egen musikalske historie, og til den russiske tradisjon.

I dag er han musikksjef ved New York City Ballet. Alt dette demonstrerer han til fulle på kveldens konsert som innledes med Stravinskys amerika-påvirkede Symfoni i tre satser fra 1946. Den berømte koreografen og New York-baserte russeren George Balanchine, kunstnerisk leder for New York City Ballet fra 1948 til sin død, skrev en koreografi til verket.

En annen new yorker, Leonard Bernstein, skrev musikken til filmen On the Waterfront fra 1954 (Storbyhavnen på norsk) med Marlon Brando i hovedrollen. Han syntes ikke den Oscar-nominerte musikken fikk den plass den fortjente i filmen og lagde derfor en symfonisk suite, like full av spenning og drama som filmen.

Litton avslutter konserten med et verk av en annen russer som ligger hans hjerte nært, Tsjaikovskij og hans tredje symfoni. Også denne passer inn i kveldens ballett-tema i det Balanchine brukte musikken i en av sine egne balletter.

«Wait till you hear the combination of Litton’s clear thinking and perfect pacing and the orchestra’s razor-sharp response», BBC Radio 3 om Harmoniens innspilling av Prokofievs 4. og 7. symfoni.