Peter Grimes på Edinburghfestivalen

Edinburgh International Festival

Peter Grimes på Edinburghfestivalen

Søndag 13. august

Usher Hall, Edinburgh

Konsertant framføring. 

En samproduksjon mellom Bergen Filharmoniske Orkester og Bergen Nasjonale Opera.

 

Kjøp billett

Søndag 13. august kl. 18.00

Legg til i kalender 2017-08-13 18:00:00 2017-08-13 21:00:00 Europe/Oslo Peter Grimes på Edinburghfestivalen Usher Hall, Edinburgh Konsertant framføring.  En samproduksjon mellom Bergen Filharmoniske Orkester og Bergen Nasjonale Opera. Sjefdirigent Edward Gardner tar med seg Bergen Filharmoniske Orkester, Bergen Filharmoniske Kor, Edvard Grieg Kor og Collegiûm Mûsicûms Kor til Edinburgh International Festival 2017. http://harmonien.no/konserter-og-billetter/2017/05/peter-grimes-paa-edinburghfestivalen/ Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Sjefdirigent Edward Gardner tar med seg Bergen Filharmoniske Orkester, Bergen Filharmoniske Kor, Edvard Grieg Kor og Collegiûm Mûsicûms Kor til Edinburgh International Festival 2017.

Sjefdirigent Edward Gardner tar med seg Bergen Filharmoniske Orkester, Bergen Filharmoniske Kor, Edvard Grieg Kor og Collegiûm Mûsicûms Kor til Edinburgh International Festival for to konserter 12. og 13. august 2017.

På programmet står en konsertant framføring av Benjamin Brittens opera Peter Grimes, i samarbeid med Bergen Nasjonale Opera og med Stuart Skelton i tittelrollen, samt en konsert med symfonisk program hvor Griegs klaverkonsert og Elgars første symfoni inngår.

«Det er noe med Bergen som passer så bra for Peter Grimes. Jeg ser fram til å framføre operaen der i mai, og så i Edinburgh i august. Det vil være en stolt stund for oss å kunne presentere disse programmene på Edinburgh International Festival. Jeg kan disse partiturene inn og ut, og med våre fantastiske musikere, er jeg sikker på at vi kan få dem til å leve.

Orkesterets besøk til Edinburgh er et naturlig steg videre etter suksessene med de to siste turneene til Tyskland og England. Jeg er også strålende fornøyd med at vi tar med oss tre fantastiske kor. Disse har transformert korscenen i Bergen de siste årene. De holder høyeste internasjonale nivå. Jeg kan knapt vente!», sa Edward Gardner før fremførelsen i Grieghallen under Festspillene i mai.

Direktør Bernt E. Bauge sier at «det er fantastisk for et norsk orkester og kor å bli invitert til å framføre en så ikonisk opera som Peter Grimes i Edinburgh. Dette er stort for oss, og vi tar med oss nærmere 250 musikere og sangere til Edinburgh».

Benjamin Brittens opera inneholder mektig og stemningsfull musikk, og maler et levende bilde av et samfunn preget av mistenksomhet, sladder og mobbing når tragedien inntreffer.

Peter Grimes er inspirert av Georg Crabbes diktsamling The Borough fra 1810. Britten og hans partner Peter Pears bearbeidet tekstene. Vi snakker om typiske temaer for Britten; et sympatisk portrett av den sosialt utstøtte, undertoner av seksuell tvetydighet og misbruk, samt et intolerant og hyklersk samfunn på jakt etter syndebukker.

Historien handler om Peter Grimes, en fisker bosatt i en liten kystlandsby på Englands østkyst. Han blir innkalt til rettssalen etter at hans unge lærling døde til sjøs. 

Lokalbefolkningen er overbevist om at Grimes har skyld i dødsfallet, men han slipper fri med et pålegg om ikke å bruke lærlinger. Grimes tar ikke hensyn til rettens advarsel og får snart tak i en ny gutt på fattighuset. Noe senere dør også denne gutten. 

Landsbybefolkningen samler seg for å ta Grimes, som blir gal, og den gamle skipskapteinen Balstrode gir ham beskjed om dra til havs for å drukne seg selv. 

Tittelrollen synges av tenoren Stuart Skelton, vår tids ledende tolker av denne rollen.