Science-fiction instrumentet Theremin

Instrumentet Theremin ble funnet opp av den russeren Lev Termen i 1919. Han var forsker og musiker og jobbet med kortbølgeradio. Thereminen var et forsøk på å kontrollere radiobølgene. Instrumentet består av en boks med to antenner. Den ene antennen kontrollerer volum og den andre tonehøyde. I tillegg til å lage en helt spesiell klang, er det det eneste instrumentet som spilles uten at man faktisk rører det. 

Lev Termen dro til USA på begynnelsen av 1920-tallet. Han drev med opplæring og hadde sitt eget studio. Instrumentet fikk en viss popularitet, men dette fikk en brå slutt da Termen ble kidnappet i 1938 av russiske agenter. Han ble fengslet og tvunget til å jobbe for KGB. 

Amerikaneren Robert Moog brukte tegninger fra et blad og begynte å produsere og selge Thereminer. Dette skulle bli forløperen til hans egen oppfinnelse som kom i 1964; verdens første synthesizer.
Thereminen har hatt en ganske anonym tilværelse i musikkhistorien, men har dukket opp i ulike band og ikke minst i musikken til flere filmer. Mest kjent er nok musikken fra The day the earth stood still fra 1951.

I dag er instrumentet mer populært enn noen gang. Det produseres flere, og det skrives mer og mer musikk for instrumentet.

På youtube ligger det mange instruksjonsvideoer og klipp med Theremin. Klikk deg inn på denne for å se hvordan den fungerer!

Her kan du se Leo Termin spille på sitt nye instrument: 
https://www.youtube.com/watch?v=w5qf9O6c20o
https://www.youtube.com/watch?v=ajM4vYCZMZk