Bli inspirert: Hollywood Rhapsody

Bli inspirert: Hollywood Rhapsody

En konsert hvor vi gjenskaper filmklassikernes magiske atmosfære med musikk!

Vi inviterer til en storslått feiring av Hollywoods filmmusikk-nostalgi når John Wilson og orkesteret slår an tonen med Newmans fanfare for 20th Century Fox.

I Grieghallens mørke gjenskapes filmklassikernes magiske atmosfære og spenning med musikk. «Technicolour for ørene» skrev en britisk anmelder om konserten da den ble framført på BBC Proms.

Den anerkjente britiske dirigenten John Wilson er særlig kjent for sitt engasjement for musikk fra Hollywoods gullalder og har sitt eget orkester, The John Wilson Orchestra, som er dedikert til denne musikken.

Star Wars

Den første Star Wars-filmen kom i 1977. Det var den amerikanske filmskaperen George Lucas som kom med ideen til det som har blitt en av de største suksessene i filmhistorien. I dag finnes det totalt syv Star Wars-filmer, og en såkalt spin-off. Disney har nå kjøpt rettighetene og planlegger å gi ut flere filmer. Den foreløpig nyeste, episode 8, hadde premiere i desember 2017.

Handlingen

«For lenge siden, i en galakse langt, langt borte…». Slik åpner alle filmene i Star Wars-universet.

Prinsesse Leia er i trøbbel. Om bord på romskipet har hun fått tak i imperiets planer og tegninger av det som skal bli et fryktet våpen, Dødsstjernen. Hun klarer å sende planene av gårde med to roboter, R2-D2 og C-3PO.

På planeten Tatooine klarer de å overlevere beskjeden om hjelp og tegningene til jedi-ridderen Obi-Wan Kenobi. Sammen med den unge Luke Skywalker begynner en kamp mot klokken for å ødelegge Dødsstjernen.

Musikken

Musikken til Star Wars-filmene er noe av den mest berømte filmmusikken som noen gang er skrevet. Komponisten er John Williams, som i 2005 ble kåret av det amerikanske filminstituttet til den beste filmmusikken som noen gang er skrevet. I tillegg til musikken til alle Star Wars-filmene, har Williams skrevet musikken til blant annet Superman, Indiana Jones og Harry Potter. Han har vært nominert til Oscar utrolige 45 ganger, og har vunnet prisen fem ganger.

Klikk deg inn på BergenPhiLive og se og hør Bergen Filharmoniske spille den fantastiske musikken fra Star Wars.

Psycho

Psycho er en amerikansk skrekk- thriller-film som kom i 1960. Filmen ble regissert av den berømte regissøren Alfred Hitchcock.

Handlingen

Sekretæren Marion Crane gjør underslag på jobben. Planen er å stikke av med pengene sammen med kjæresten Sam. Marion skjuler seg på et lite motell.

Eieren, Norman Bates, bor der sammen med sin mor (som ikke viser seg). Hun liker ikke den nye gjesten, og Norman forteller Marion at hun har psykiske problemer. Marion foreslår at han kan legge henne inn på et mentalsykehus, noe Norman tar svært ille opp.

Marion går for å ta seg en dusj, og blir drept av en kvinnelig morder vi bare ser silhuetten av. Privatdetektiven Milton Arbobest blir satt på saken og gjør noen rystende oppdagelser…

Musikken

Musikken er skrevet av den berømte komponisten Bernard Herrmann. Sammen med Alfred Hitchcock laget han noen av de skumleste filmene som ble laget på 1950- og 60-tallet. En av de mest kjente er Psycho.

Musikken i filmen blir bare spilt av strykerne i orkesteret. De «skrikende» fiolinene som kan høres under den berømte dusjscenen, er et av de mest kjente øyeblikk i filmmusikkens historie.

Hitchcock ville egentlig ikke ha musikk i denne scenen, men måtte i ettertid innrømme at Psycho ikke ville vært det samme uten Bernard Herrmanns musikk. Til sammen skrev han musikken til syv Hitchcock filmer.

Musikken kan du høre her

Hør dirigenten John Wilson snakke om musikken til Psycho (på engelsk)

 

The Adventures of Robin Hood

I 1938 kom en av de første filmene om Robin Hood, den mystiske og grønnkledde mannen som tok fra de rike og ga til de fattige. Mannen som vi egentlig ikke vet om har eksistert, eller som kanskje er en samlefigur for flere personer? Uansett er det laget utallige filmer om ham.

Handlingen

Mens Englands ong Richard Løvehjerte er på korstog, styres Nottingham av hans bror, den onde prins John. Skattene øker, og folk må jobbe enda hardere enn før!

Robin Hood lever i Sherwood-skogen blant de mange fredløse, og etter hvert danner han sin egen lille gjeng med Lille John og Broder Tuck i spissen.

En dag normannerne er på vei gjennom Sherwood-skogen etter å ha krevet inn skatt, kommer uventet Robin Hood og hans fredløse frem fra trærne og tar alle penger og verdier fra dem. Den vakre Marion er også med, og Robin forteller henne at de stjeler fra de rike for å gi til de fattige.

Myndighetene er desperate etter å få tak i Robin Hood. For å lokke han fram holder de en bueskytterkonkurranse. Premien er en gullpil som blir gitt av den vakre jomfru Marion. Robin dukker opp i forkledning, men blir avslørt og tatt til fange og dømt til døden ved henging.

Marian advarer de fredløse så de kan redde ham før det er for sent. En dramatisk redningsaksjon blir satt i gang, og som i de fleste eventyr går det bra til slutt.

Musikken

Musikken er skrevet av komponisten Erich Korngold. I utgangspunktet skrev han «vanlig» musikk for symfoniorkester, men ble etter hvert en av de store komponistene for filmer fra Hollywood. Han var også den første utenlandske komponist som fikk skrive musikk til en Hollywoodfilm.

Musikken til Robin Hoods eventyr er legendarisk. Den er kåret til den 11. beste filmmusikken som noen gang er skrevet av det amerikanske filminstituttet. Filmen fikk flere Oscar-statuetter, blant annet for beste musikk.

Musikken til Robin Hood kan du høre her.  PS! Det du skal høre på konserten begynner ca. 11 minutter ut i videoen.

The Big Country

The Big country er en western- og drama-film som ble laget i 1958. Filmen hadde et stjernegalleri av skuespillere, og ble Oscar-nominert for beste filmmusikk. Utover på 1960-tallet fikk vi en voldsom oppblomstring av Western-filmer. Filmene fikk ofte tilnavnet spagetti western, i og med at de ofte var laget av utvandrede italienere og spanjoler.

Handlingen

Kaptein James McKay er en sjømann som har gått i land for å leve livet sammen med forloveden Patricia på en stor ranch i ville vesten. Ranchen eies av faren til Patricia, og de ligger i konstant strid med naboen Rufus Hannassey. Konflikten står om tilgang til en livsviktig vannressurs.

McKay blir mannen som havner midt i striden, og er den som, til tross for mye motgang, prøver å finne en løsning på den fastlåste konflikten.

Musikken

Musikken i The Big Country er skrevet av den amerikanske komponisten Jerome Moross. Han skrev musikk til i alt 16 Hollywoodfilmer, blant andre flere westernfilmer. Musikken er storslagen og åpningstemaet som du skal høre på konserten vises i filmen sammen med fantastiske bilder av prærien.

Klikk deg inn på denne linken for å se og høre åpningen av The Big Country.

På denne linken finner du klipp av dirigenten John Wilson og symfoniorkesteret som spiller musikken.

 

Tom og Jerry


Nesten alle har sett en tegnefilm, og de fleste har sett en Tom og Jerry film. De første filmene kom allerede i 1940, og frem til 1958 ble det laget 114 filmer. I løpet av disse årene vant de hele 7 Oscar. I dag lages det fremdeles både korte tegnefilmer og langfilmer med Tom og Jerry; snart 80 år(!) etter at den første filmen ble laget.

Handlingen

I serien møter vi huskatten Tom og musen Jerry. Handlingen i filmene er som oftest at Tom på utallige forskjellige måter prøver å fange Jerry, som oftest uten å lykkes. Tilbake ligger ofte et hus i ruiner etter kampene mellom de to. Likevel finnes det også filmer der de to samarbeider om en felles fiende.

Filmene er noen av de mest voldelige tegnefilmene som er laget! Tom bruker alt fra økser, hammer, våpen, eksplosiver og gift for å drepe Jerry. Jerry på sin side deler Tom i to, klemstrer hodet og fingrer i dører og vinduer, gir han elektrisk sjokk og setter fyr på ham!

Heldigvis er det ikke mye blod som flyter i filmene. De fleste av oss ler, men Tom og Jerry har blitt kritisert for nettopp dette.

Musikken

I og med at det ikke er mye dialog i filmene, ble de enkle å oversette til mange språk. Dette gjorde også at musikken ble kanskje enda viktigere enn for andre typer filmer. Komponisten Scott Bradley laget musikk som skulle understreke alt som skjedde av action og lydeffekter.

Musikken er en herlig blanding av jazz, klassisk og popmusikk, som ofte er svært krevende å spille for musikerne.

Klikk deg inn på denne linken for å høre musikk fra Tom og Jerry.

 

Taras Bulba

Taras Bulba bygger på en bok skrevet av den russiske forfatteren Nikolai Gogol i 1848. Den handler om familien Bulba; pappa Taras og sønnene Andrei og Ostap. De er alle kosakker og kjemper i krigen mot Polen.

Handlingen

Vi er på 1500-tallet. Det er krig mellom polakker og tyrkere. Polakkene ser ut til å tape slaget, men kosakkene kommer til unnsetning og hjelper med å vinne slaget. Det viser seg at polakkene egentlig bare har laget en felle for kosakkene. Så snart de har vunnet slaget, angriper de kosakkene og overtar landet.

En av offiserene i kosakkhæren er Taras Bulba. Han har to sønner; Ostap og Andreij. Andreij forelsker seg i en polsk prinsesse, noe som ikke passer seg! Ryktene begynner å gå, og til slutt blir han jaget fra byen.

Kosakkene samler seg igjen, og tar etter et voldsomt angrep tilbake byen. Det er står forferdelig dårlig til der; lite mat og mange sykdommer florerer. Andreij er bekymret for sin elskede, og prøver å finne og redde henne. Han blir oppdaget, og den polske prinsessen blir dømt til døden ved brenning. Andreij lover å skaffe mat til byen mot at hans kjære prinsesse blir spart.

I mellomtiden har mange kosakker forlatt byen, og så snart det ryktet kommer ut bestemmer polakkene seg for å angripe igjen. Historien tar en dramatisk vending når far og sønn treffer hverandre under det siste slaget.

Musikken

Musikken er skrevet av den berømte komponisten Bernard Herman, som kanskje er mest kjent for samarbeidet med Alfred Hitchcock. Til sammen skrev han musikken til syv Hitchcock filmer. En av de mest kjente, Psycho, skal du også høre musikk av på konserten.

Fra Taras Bulba skal vi på konserten høre musikken fra scene der Taras Bulba samler kosakkene og rir til kamp mot folket fra Ukraina for å ta tilbake landsbyen sin!

På denne linken finner du musikk og filmklippet du skal høre på konserten.