Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester

Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester

BFUng er det nye medlemmet av Musikkselskapet Harmonien-familien. Vi har full symfonisk besetning, og medlemmene kommer fra hele Vestlandet.

BFUng på på Eurochestries Festival i Qingdao

BFUng på på Eurochestries Festival i Qingdao

Onsdag 1. august reiste 86 ungdommer fra Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) til Kina for å delta på Eurochestries Festival i Qingdao, en ungdomsorkesterfestival som i år arrangeres for andre gang av Beijing Philharmonic Culture Exchange.

BFUng skal spille seks konserter i ulike konserthus i Qingdao. Med seg i kofferten har de mye norsk musikk av Edvard Grieg, Geirr Tveitt, Johan Svendsen og Torstein Aagaard-Nilsen. De skal blant annet spille Griegs klaverkonsert i a-moll med den unge kinesiske pianosolisten Yin Siyuan.

Sammen med 600 andre ungdommer fra hele verden skal BFUng også spille i det store festivalorkesteret som skal avslutte hele festivalen med en stor utekonsert i Qingdao. Orkesteret regner med å spille for totalt 8-9000 mennesker under festivalen.

Samarbeidet med Beijing Philharmonic Culture Exchange startet våren 2017 da Mr. Liu Zheng, som er dirigent og kunstnerisk leder for Beijing Philharmonic Symphony Orchestra, var på Festspillene i Bergen og hørte BFUng spille konsert på Torgallmenningen. Han ble veldig imponert over nivået dette ungdomsorkesteret holdt og inviterte umiddelbart hele BFUng til Kina.

I august 2017 reiste messingkvintetten Momentum Brass (alle medlemmer i BFUng) for å delta på festivalen i Qingdao, og gjorde stor suksess med tre konserter.

I desember 2017 kom Mr Liu Zheng tilbake til Bergen og med seg hadde han et TV-team fra CCTV, den største engelskspråklige TV-kanalen i Kina. Dette resulterte i at 19 millioner kinesere så BFUng på TV 31. desember 2017. Her kan du se klipp fra sendingen.

Innspilling av kinesisk julesang
Fra prøver med BFUng

Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) er det nye medlemmet av Musikkselskapet Harmonien-familien. BFUng har full symfonisk besetning, og medlemmene kommer fra hele Vestlandet. BFUng har sine månedlige samlinger i Grieghallen i Bergen. Hoveddirigent er Kjell Seim, Norges viktigste inspirator for unge orkestermusikere. I tillegg til Kjell Seim vil Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Edward Gardner dirigerer ett prosjekt per sesong.

Medlemmene

Medlemmene

 

1. fiolin
Brage Toreson Søfteland Sæbø (konsertmester)
Andreas Block Laberg
Oddhild Louise Nyberg
Ormar Maidre Aarvik
Hanna Vigerust Kallestad
Karoline Strand
Julia Louis Macsali
Rebekka Ingibjartsdottir
Diltumar Ehet
Frida Schrøder
Synne Fersum
Marte Frantzen
Helene Sophie Gaaskjenn
Marcel Grewal Sommerfelt
Vladimira Scigulinska
Sigurd Jørgensen Eide
Jon August Haukelidsæter

2. fiolin
Sunniva Monstad
Maren Ohm Ballestad
Ariane Jepsen Alvestad
Birgit Opedal Lunde
Anna Maud Hersvik
Haldor Misje
Emily Rebecca Husevåg-Kristensen
Eystein Listhaug
Siri Fagerli Rahman 
Malin Constanse Harang Henrii
Harriet Sampson
Aleksandra Ewa Franaszczuk
Louisa T. Hersvik
Emilija Petrovska
Kari Eide
Ingrid Reinan

Bratsj
Johanne Grimsby Skaansar
Matea Sannes
Nina Mikhailova
Sunniva Tønnesen Norberg
Theodora Thorstensen Sommerlade
Kenneth Thong
Ester Størkson
Mitra Fagerli Rahman

Cello
Carmen Boveda
Herman Harang Henrii
Emma Ohm Ballestad
Balder Hella Mikkelsen
Emma Karolin Stein
Henrik Zahl Pettersen
Per Christian Waje-Andreassen
Anna Theresa Torgersen
Johannes Gillow Krooni
Henrik Widding
Marius Block Laberg
Tord Østenstad Fjell
Alice Franciska Ekornåsvåg Gjellestad
Sonja Frankal
Sophie Von Wagenheim
Marianne Borchgrevink-Brækhus

Kontrabass
Ane Elise Lassen
Amanda Alvheim Krüger
Anders Hellesund

Fløyte
Sigrid Birkeland Djønne
Frida Andreassen Lereng
Astrid Bjelland
Amalie H. Duesund

Obo
Gunhild Rebnord
Isabel Maria Rodriguez

Klarinett
Inga Beate Bøe
Thea Haugen
Aksel Hovdar
Hertha Dahlgren

Fagott
Didrik Mjølhus Åsnes
Haavard Løkting Larsen
Carlos Alberto Chaves Gamba
Marius Brauterfallet
Johannes Byrkjeland

Horn
Siri Storheim
Mina Langesæter
Johanne Dobbe Flemmen
Hanna Grøv Skramsett
Sunniva Torskangerpoll
Hilda Eriksson

Trompet
Torstein Holmås
Maren Grønningsæter
Vebjørn Gunnarson Thunes
Sindre Bowitz Larsen
William Grøv Skramsett
Sofie Kolve Haukås

Trombone
Joar Lemme
Ole Osland
Sølve Grødem Wold
Max Cao
Endre Nygård

Tuba
Inge Starheim Ytrehus
Gunleik Gisletveit 

Slagverk
Ola Berg Riser
Tomas Leivestad
Sigvald Fersum
Mikkel Alvheim Åse
Dagfinn Holte

Om BFUng

Om BFUng

Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) er det nye medlemmet av Musikkselskapet Harmonien-familien, som også innbefatter Bergen Filharmoniske Orkester og Bergen Filharmoniske Kor. 

BFUng har full symfonisk besetning, og medlemmene kommer fra hele Vestlandet. Dette nye orkesteret er et samarbeid mellom Griegakademiet, Institutt for musikk og dans ved Universitetet i Stavanger, og Barratt Due Musikkinstitutts avdeling i Bergen.

BFUng har sine månedlige samlinger i Grieghallen i Bergen. Hoveddirigent er Kjell Seim, Norges viktigste inspirator for unge orkestermusikere. I tillegg til Kjell Seim vil Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Edward Gardner dirigere ett prosjekt per sesong.

Gardner har et stort engasjement for unge musikere. I England startet han Halle-orkesterets ungdomsorkester. Han dirigerer jevnlig det britiske nasjonale ungdomsorkesteret og Julliard-orkesteret i New York, samt orkesteret ved Royal Academy of Music i London. I debutsesongen 2015/16 dirigerte også Kristjan Järvi, som bla. har bygget opp det Baltiske Ungdomsorkesteret, BFUng.

Opprettelsen av BFUng var et av Bergen Filharmoniske Orkesters viktigste initiativer i 250-års jubileumsåret 2015. Orkesteret bygger på det tidligere Ung Symfoni, som har eksistert i bortimot 20 år, og som har vært Norges eneste helårs ungdomssymfoniorkester. Ambisjonen for BFUng er å være et flaggskip blant ungdomssymfoniorkestrene i Norge, gjennom et tett samarbeid med moderensemblet Bergen Filharmoniske Orkester, dets musikere og gjestende solister og dirigenter, samt de akademiske miljøene i Bergen og Stavanger.

Kjell Seim

Kjell Seim

BFUngs hoveddirigent er Kjell Seim, Norges viktigste inspirator for unge orkestermusikere. 

Kjell Seim har studert ved Norges Musikkhøgskole hvor han tok eksamen i 1986. Han har studert med dirigentene Arvid Fladmoe, Karsten Andersen, Aldo Ceccato og Jorma Panula. Seim har dirigert alle de norske profesjonelle symfoniorkestrene og har vært tilknyttet operaen i Kristiansund siden 1986, og siden 1989 som musikalsk sjef.

Seim har vært kunstnerisk leder for flere orkestre; det nordnorske kammerorkester (1990-1993), Kristiansand Symfoniorkester (1991-1992) og Jönköping Symfoniorkester (1995-1998). Han har også gjestedirigert en rekke orkestre og operahus i de nordiske landene samt Tyskland, Russland, Kina, Sør-Afrika og Ukraina. I 1987 vant han 1. premie på den nordiske dirigentkonkurransen med Radiosymfonikerne i Stockholm i 1987.

Kjell Seim har viet mye tid til å arbeide sammen med ungdom helt siden 1973. I 1997 var han med å etablere Ung Symfoni i Bergen, og i 2008 Vestregionen Ungdomssymfoniorkester. Hans betydning for den kunstneriske utviklingen av BFUng, tidligere Ung Symfoni, kan neppe overdrives.

Våre støttespillere

Våre støttespillere

Satsingen er mulig takket være generøs støtte fra Talent Norge, Kavlifondet, GC Rieber-fondene, Trond Mohn og Sparebankstiftelsen foruten Hordaland Fylkeskommune og Bergen kommune. Takk!

Et uvurderlig tilbud til unge klassiske musikere

Et uvurderlig tilbud til unge klassiske musikere

Konsertmester i Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester, Brage Sæbø, elsker Mahler, liker å slappe av, drømmer om å bli profesjonell orkestermusiker og skryter hemningsløst av BFUng. Han oppfordrer alle unge klassiske musikere til å bli med!

Tekst: Henning Målsnes
Foto: Nikita Solenov 
7.12.2016

Min beste konsertopplevelse? Det er så vanskelig å plukke ut bare én. Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester har jo gjort flere store konserter den siste tiden.

Jeg tror jeg vil trekke fram to opplevelser - Bergen Filharmoniske Orkester og Ed Gardners framføring av Brahms’ første symfoni i januar 2016. Det var en fantastisk konsert, hvor jeg var så heldig å få sitte i orkesteret.

Jeg kommer heller ikke til å glemme da BFUng spilte Tsjaikovskijs sjette symfoni med Ed Gardner som dirigent i Grieghallen. Min aller største konsertopplevelse noen gang, sier Brage.

Jeg inspireres av mange ting, alt jeg driver med, spesielt alt av orkester- og kammermusikk. Å spille sammen med andre får meg til å stå på, å fortsette arbeidet videre mot drømmen om å spille i et profesjonelt symfoniorkester.

Begge mine musikerforeldre har vært viktige inspirasjonskilder og pådrivere. De var snille og strenge på en gang. Jeg trives også med et visst press på meg. Det får ting til å skje. Samtidig er jeg flink til å slappe av, kanskje for flink. Det kan fort gå ut over disiplinen og øvingen.

«Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten orkestererfaringen fra BFUng»

Å være musiker er ikke bare et yrke, det er en livsstil. Man bruker utrolig mye tid alene på et øvingsrom, opp gjennom hele barndommen. Jeg begynte jo å spille fiolin allerede som fireåring, men øvde ikke så mye før i fjorten/femtenårsalderen. Da våknet interessen og iveren etter å spille skikkelig, og jeg skrev sirlig logg over øvingstiden hver eneste dag. Det er synd at ikke alle innser hvor mye arbeid som ligger bak, og hvor viktig det er å utdanne dyktige musikere.

Nå øver jeg minst to timer hver dag. For å være helt ærlig er det kanskje mindre enn jeg burde, men jeg har to timer som en nedre grense. De dagene som er ekstra travle er det ikke lurt å presse seg til å øve mer, for man kan ende opp med å ødelegge mer enn man forbedrer.

Øyeblikket jeg aldri kommer til å glemme er da jeg fikk vite at jeg, etter prøvespill, var godkjent som vikar i Bergen Filharmoniske Orkester. Det var min første vikargodkjenning, og jeg hadde drømt om å spille i BFO lenge.

Favorittkomponisten er Gustav Mahler. Jeg er veldig fan av det store romantiske repertoaret med de voldsomme og eksplosive følelsene. En konsert som sitter spikret i minnet er tidligere sjefdirigent Andrew Littons avskjedskonsert i oktober 2015 med Mahlers himmelstormende tredje symfoni på programmet. Jeg var så heldig å få spille i orkesteret da.

Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester har vært uvurderlig for meg som musiker. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten orkestererfaringen fra BFUng. Det er bare BFUng som har dette unike, faste tilbudet i dag og som samtidig har et utrolig profesjonelt apparat rundt seg. Minst 90% av mine orkesterferdigheter stammer herfra.

Orkesterets faste dirigent, Kjell Seim, har hele tiden vært en utrolig inspirerende dirigent og mentor. Han er en mester i å oppildne og til å få det beste ut av oss unge musikere. Jeg begynte jo i Ung Symfoni, forløperen til BFUng, i 2010, og har vært med hele tiden siden da.

Jeg oppfordrer alle unge musikere til å søke seg til BFUng for å tilegne seg nødvendig orkestererfaring. Det er et fantastisk tilbud som ingen bør gå glipp av.

Brage Sæbø lærte å spille fiolin hos Susanne Helgeland i Haugesund og begynte så på kulturskolen i Haugesund med Ruth Henny Sandstad som lærer. Han pendlet fra Haugesund til Bergen for å ta timer med Per Gisle Haagenrud samt spille i Ung Symfoni. Brage bor nå i Oslo og studerer utøvende klassisk fiolin på Norges Musikkhøgskole med Peter Herresthal som lærer.

Han har vært solist med BFUng flere ganger og gitt solokonserter, blant annet på Lysøen.

Konsertopptak med BFUng

Konsertopptak med BFUng

Barbers fiolinkonsert med Sonoko Miriam Welde

Edward Gardner dirigent
Sonoko Miriam Welde fiolin
Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester

Samuel Barber Fiolinkonsert

Bergens egen Sonoko Miriam Welde er solist i Samuel Barbers lyriske og samtidig utrolig teknisk krevende, fiolinkonsert fra 1939.

Sonoko Miriam Welde har vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester flere ganger, vant NRKs Virtuos-konkurranse i 2014 og har allerede spilt med en rekke store orkestre og musikere. Hun studerer i dag i Berlin hvor hun blant annet undervises av Vilde Frang.

«Sonoko har gjennom flere år vist oss hva som bor i henne, og det finnes en sterk personlig stemme i hennes fiolinspill, som både fascinerer og berører», Leif Ove Andsnes

Se Sonoko Miriam Welde og BFUng på BergenPhiLive

 

Kontakt

Kontakt

Lurer du på noe? Kontakt produsent Viviann Alme på e-post viviann@harmonien.no eller telefon 47 63 72 15.