Bergen Filharmoniske Orkester

Bergen Filharmoniske Orkester


Bergen Filharmoniske Orkester har status som nasjonalorkester og kan som et av verdens eldste orkestre føre sin historie helt tilbake til 1765.

Edvard Grieg var nær knyttet til orkesteret, og var i årene 1880-82 orkesterets kunstneriske leder. Orkesteret teller 101 musikere og kunne i 2015 feire sitt 250-årsjubileum.

Edward Gardner tok over som sjefdirigent i oktober 2015. Gardner var tidligere musikksjef ved the English National Opera og overtok som sjefdirigent etter Andrew Litton som nå har tittelen æresdirigent. Orkesteret nyter høy internasjonal anerkjennelse takket være turneer, innspillinger og bestillingsverk.

I løpet av de siste sesongene har orkesteret spilt i Concertgebouw, Amsterdam, BBC Proms i Royal Albert Hall, Wiener Musikverein og Konzerthaus, Carnegie Hall, New York samt Philharmonie og Konzerthaus Berlin. I jubileumsåret 2015 besøkte orkesteret Concertgebouw, BBC Proms og turnerte i Tyskland, Sverige og Irland. I 2016 ga orkesteret fire konserter i Tyskland, i Berlin, Bremen, Braunschweig og München, til flotte kritikker. I januar 2017 drar orkesteret på turné til England og Nederland med konserter i Saffron-Walden, Sheffield, Birmingham, Basingstoke og London. Edward Gardner dirigerer og solister er Truls Mørk og Leonard Elschenbroich, cello, samt Baiba Skride, fiolin og Ann-Helen Moen, sang. På programmet står Bartoks Konsert for orkester, Waltons første symfoni, Griegs lyriske suite, Sibelius' fiolinkonsert og Wagners Rienzi-ouverture.

I jubileumsåret 2015 etablerte orkesteret sitt eget digitale konserthus som i dag tilbyr en rekke verk framført av orkesteret sammen med anerkjente dirigenter og solister. Samme året ble også Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) etablert. Orkesteret gir fire til seks konserter pr år.

Bergen Filharmoniske Orkester satser på innspillinger og publiserer rundt fire cder per år. Kritikere verden rundt applauderer den energiske spillestilen og den store strykerklangen. Nylige og pågående innspillingsprosjekter inkluderer en serie med orkesterverker av Janáček, Messiaens Turangalîla-symfoni, balletter av Stravinsky, og symfonier (en komplettutgave av Prokofievs symfonier er underveis), ballettsuiter, konserter av Prokofiev samt Edvard Griegs komplette orkesterverker. Orkesteret nyter godt av langvarige og nære kunstneriske partnerskap med noen av verdens fineste musikere, og har spilt inn med Leif Ove Andsnes, Jean-Efflam Bavouzet, James Ehnes, Gerald Finley, Stuart Skelton, Alban Gerhardt, Vadim Gluzman, Stephen Hough, Freddy Kempf, Truls Mørk, Steven Osborne, og Lawrence Power, for å nevne et utvalg.

Orkesteret har spilt inn Tsjaikovskijs tre store balletter med Neeme Järvi for Chandos, og har også spilt inn orkesterverker av Rimsky-Korsakov og to kritikerroste serier med verk av Johan Halvorsen og Johan Svendsen. Med Sir Andrew Davis har orkesteret spilt inn musikk av Berlioz, Delius, Elgar og Sibelius. Ny innspillingsprosjekter er underveis.

Edward Gardner og orkesteret har i løpet av kort tid spilt inn flere cder. Den første var en innspilling av bearbeidelser av Luciano Berio i 2011. En kritikerrost serie med orkesterverker av Leos Janacek er ferdig og Schönberg’s Gurrelieder ble publisert i 2016 og mottatt med ovasjoner.